Арина Сабаленка спечели Откритото първенство на САЩ и третата си корона от Големия шлем с вълнуваща победа над Джесика Пегула.

Световната номер две Сабаленка триумфира със 7:5, 7:5, за да добави титлата от Ню Йорк към победите си на Откритото първенство на Австралия, предаде АФП.

26-годишната беларускиня наниза 40 уинъра, за да стане първата жена след Анжелик Кербер през 2016 г., която печели и двата мейджъра на твърди кортове в един и същи сезон.

„Нямам думи. Толкова много пъти бях близо до титлата на Ю Ес Опън и най-накрая я получих“, каза Сабаленка, вицешампионка от миналата година и полуфиналистка през 2022 и 2023 г.

„Никога не се отказвайте от мечтата си. Работете здраво. Гордея се със себе си“, добави тя.

Пегула пристигна в Ню Йорк с титла от Торонто. Тя бе спечелила 15 от 16-те си мача по време на северноамериканската лятна обиколка на твърди кортове.

„Искаше ми се тя да ми беше позволила да спечеля поне един сет. Имахме тежък мач в Синсинати преди няколко седмици, а тя (Сабаленка – бел.ред.) е една от най-добрите в света“, каза американката.

„Тя е свръхмощна и няма да ти даде нищо. Тя може да измъкне ракетата от ръката ви. Радвам се, че успях да остана там и да продължа да се възползвам от възможностите си“, добави Пегула.

Сабаленка загуби финала на Откритото първенство на САЩ през 2023 г. от сънародничката на Пегула Коко Гауф и на 7 септември тя играеше трудно в началните етапи, като поредица от грешки подариха на домашната любимка брейк за 2:1.

Но мощната Сабаленка веднага изравни и отново проби за 4:2.

Пегула, която отстрани световната номер едно Ига Свитек, а след това се пребори за сет и пробив, за да отстрани Каролина Мухова на полуфинала, се държеше здраво.

От 2:5 тя отвърна на удара за 5:5 и проби Сабаленка, когато шампионката от Откритото първенство на Австралия сервираше за сета.

В маратонския 12-и гейм Пегула спаси четири сетпойнта, но не и петия.

Сабаленка беше направила 25 уинъра и 23 непредизвикани грешки срещу 9 и 11 на Пегула, което показваше драматичния контраст на стиловете в 60-минутната среща.

За втори пореден мач Пегула загуби сет и пробив, а двойна грешка позволи на Сабаленка да излезе напред с 3:0.

Невероятно, но 30-годишната американка се върна в мача и поведе с 5:3, преди Сабаленка да пробие в 10-ия гейм.