В понеделник, 26 август, започва 144-то издание на Откритото първенство на САЩ по тенис. За десета поредна година последният за сезона турнир от Големия шлем ще бъде излъчен от ESPN, който държи ексклузивни права за предаване на надпреварата в Ню Йорк, след като подписа 11-годишен договор на стойност 825 млн. долара. В България Флъшинг Медоус ще бъде предаван в каналите на Eurosport. Действащи шампиони при жените и мъжете са съответно Коко Гоф и Новак Джокович, а съревнованието ще продължи до 8 септември.

Джокович, който малко по-рано този месец спечели единствената титла, която липсва в колекцията му – олимпийската от Игрите в Париж, след като надигра във финала Карлос Алкарас в два тайбрек сета, стартира защитата на трофея срещу квалификантa Раду Албот от Молдова. Миналата година той се справи с Даниил Медведев след успех с 6-3, 7-6 (5), 6-3. Именно това е и последната засега титла на Джокера от Шлема – четвърта от Ю Ес Оупън и общо 24-а в неговата витрина. През настоящата година обаче сърбинът, който е втори в схемата, няма триумф от най-висока категория, като стигна финала само на Уимбълдън, където бе разбит от Алкарас. Сега, Ноле влиза в приповдигнато настроение след олимпийското злато на сингъл в Париж и ще играе без допълнително напрежение в опит да завоюва трофея в Щатите. За последно Джокович не спечели титла от Големия шлем през 2017 година. При успех в първи кръг, за него предстои мач с един измежду сънародника му Ласло Джере или Ян-Ленард Щруф, а в трети потенциален съперник му е изненадващият победител от Мастърса в Монреал Алексей Попирин от Австралия.

Поставен под номер 1 е водачът в световната ранглиста Яник Синер. Италианецът загря по чудесен начин за турнира в Ню Йорк, след като стана шампион в Синсинати, където надви Франсис Тиафо. Името на Синер обаче, който през тази година спечели титлата на Аустрелиън Оупън и игра полуфинал на Ролан Гарос, се забърка в допинг скандал. Оказа се, че роденият в Южен Тирол тенисист е дал две положителни проби на турнира Индиан Уелс през март за забраненото вещество клостебол – стероид, който може да се използва за изграждането на мускулна маса. Синер обаче се размина с наказание, след като Международната агенция за тенис интегритет уважи жалбата му и прие, че субстанцията е попаднала в неговото тяло по неволен начин. Разбираемо, немалко колеги на световния номер 1 изразиха недоволство от решението на Агенцията, като сред тях бяха Ник Кирьос и Денис Шаповалов. Синер започва кампанията си на Флъшинг Медоус с мач срещу представителя на домакините Макензи Макдоналд, а на полуфиналите италианецът може да срещне Алкарас.

21-годишният шампион от 2022 година има за съперник в първи кръг квалификанта Ли Ту от Австралия, който е 189-и в света. В следващата фаза той може да се изправи срещу Шаповалов, а един от най-добрите британски тенисисти – Джак Дрейпър, под номер 25 в схемата, е потенциален негов опонент в трети кръг. Финалистът от 2020 – Александър Зверев, четвърти поставен, стартира с двубой срещу сънародника си и „щастлив губещ“ Максимилиан Мартерер. Медведев, вицешампион от миналата година и победител от 2021, играе на старта срещу сърбина Душан Лайович. Андрей Рубльов от Русия има за съперник Тиаго Сейбот Уайлд от Бразилия, а Хуберт Хуркач (7) и Каспер Рууд (8) започват с квалификанти – респективно Тимофей Скатов и Юнчаокътъ Бу. Сред любопитните сблъсъци в първи кръг при мъжете са Лоренцо Сонего – Томи Пол, Стефанос Циципас – Танаси Кокинакис, Якуб Меншик – Феликс Оже-Алиасим, Дан Еванс – Карен Хачанов, Холгер Руне – Брандън Накашима, Мартон Фучович – Иржи Лехечка и Бен Шелтън – Доминик Тийм, шампион от 2020 година. Носителят на четири титли от Ю Ес Оупън Рафаел Надал отказа участие, за да се фокусира върху отборната надпревара Лейвър Къп идния месец.

Единственият ни представител в основната схема при мъжете за поредна година е най-добрият български тенисист Григор Димитров. Григор е поставен под номер 9 и започва срещу квалификанта Кириан Жаке от Франция своето 14-о поредно участие в основната схема в Ню Йорк. За Жаке това ще е дебют в основна схема на турнир от Шлема. Двубоят на Григор в понеделник е трети в програмата на Корт номер 5 и ще започне не преди 21:30 часа българско време. Най-доброто класиране на Димитров е полуфиналът от 2019-а, когато губи от Медведев в три сета. 33-годишният хасковлия има и две достигания до осминафиналите – 2014 и 2016, а миналата година отпадна в трети кръг от Зверев. При победа в откриващия кръг над 209-ия в ранглистата Жаке, срещу когото не се е изправял досега, българинът ще играе с Ринки Хиджиката или Алехандро Давидович Фокина, а първият поставен, който може да срещне, е 21-ият в схемата Себастиан Баес от Аржентина в трети кръг.

Актуалната носителка на трофея при дамите Гоф, която на финала миналата година обърна Арина Сабаленка, ще се опита отново да зарадва домашната публика. Американката, трета в схемата, започва с двубой срещу Варвара Грачева от Франция, а в трети кръг потенциално я чака 27-та поставена Елина Свитолина. Световната номер 1 Ига Швьонтек, шампионка от 2022, стартира срещу „щастливата губеща“ Камила Рахимова, като може да срещне поставена за първи път в турнира в трети кръг – Анастасия Павлюченкова (25). Финалистката от 2023 година Сабаленка загря отлично за турнира, печелейки надпреварата в Синсинати. Представителката на Беларус ще стартира срещу квалификантката Присила Хън на Флъшинг Медоус. Същото се отнася и за бившата шампионка от Уимбълдън Елена Рибакина от Казахстан, чиято съперничка е Дестъни Аява, надвила по-рано в квалификациите Гергана Топалова. Петата поставена Жасмин Паолини – финалистка на Ролан Гарос и Ол Ингланд Клъб този сезон, има коварно препятствие пред себе си за начало в лицето на бившата носителка на трофея Бианка Андрееску.

Джесика Пегула – една от фаворитките на домакините, е шеста в схемата и се намира в много силна форма, след като триумфира в Торонто, а след това игра финал в Синсинати. 30-годишната американка ще се изправи срещу своята сънародничка Шелби Роджърс. Олимпийската шампионка Цинуън Джън от Китай е седма поставена и играе с друга представителка на домакините – Аманда Анисимова, която участва с „уайлд кард“. Шампионката от Уимбълдън Барбора Крейчикова има за съперничка квалификантка на старта в лицето на Марина Басолс от Испания. Сред другите интригуващи двубои в първи кръг са Даниел Колинс – Каролайн Доулхайд, Ема Радукану – София Кенин, Йелена Остапенко – Наоми Осака, Анастасия Потапова – Лейла Фернандес, Юлия Путинцева – Линда Носкова, Яфан Уан – Мария Сакари и Ема Наваро – Анна Блинкова. Финалистката от 2022 Онс Жабер от Тунис отпадна от сметките за турнира поради контузия.

В основната схема при дамите ще участва и първата ни ракета Виктория Томова. 50-та в световната ранглиста българка започва своето четвърто участие в основната схема на Откритото на САЩ в понеделник срещу добре позната съперничка – Екатерина Александрова. Мачът между двете на Корт номер 6 е последен от програмата на арената и се очаква да стартира не преди 23:30 часа наше време. 30-та поставена рускиня води с 3-2 победи в преките сблъсъци, но загуби от Вики в първи кръг на Ролан Гарос тази година с 3-6, 6-7 (5). Преди това руската тенисистка отстъпи на българката в квалификациите на Ю Ес Оупън през 2016 година. Томова е в долната половина на схемата, като при нов успех над Александрова ще играе във втори кръг на надпреварата за първи път в кариерата си срещу една измежду Магда Линет или Ива Йович. Потенциална опонентка на нашето момиче пък в трети кръг е финалистката от миналата година и втора поставена Сабаленка.

Общият награден фонд на Ю Ес Оупън 2024 е 75 млн. долара или с 15% повече от миналогодишното издание. Победителите на сингъл при мъжете и жените ще си тръгнат с чекове за 3 600 000 долара, а финалистите – с по 1 800 000 долара всеки. 100 000 долара получава всеки тенисист, класирал се за основната схема./БГНЕС