Карлос Алкарас спечели Уимбълдън за втори пореден път в своята кариера, размазвайки на финала Новак Джокович с 6:2, 6:2 и 7:6(4). Миналата година двамата изиграха епичен петсетов сблъсък за трофея, но този път на корта имаше само един тенисист и това бе 21-годишният испанец

Карлитос тотално надигра 7-кратния победител в надпреварата Джокович и имаше нужда само от 2 часа и 30 минути за триумфа. За испанеца това е четвърта титла от Големия Шлем и втора за календарната година след успеха му на Ролан Гарос.

Интересното е, че Алкарас изпорти три мачбола на собствен сервис при 5:4 и 40:0 в третия сет, допускайки пет поредни грешки. Така сърбинът върна пробива в момент, в който вече се готвеше за награждаването. Мачът обаче така или иначе приключи 18 минути по-късно.

За испанския новоизлюпен майстор на трева това е четвърти триумф в четирите му финала в турнирите от Големия Шлем.


Двубоят започна с дълъг гейм, продължил около 15 минути, в който в крайна сметка седемкратният шампион Джокович бе пробит. В първите два сета Алкарас беше почти безупречен и надиграваше 24-кратния победител в турнирите от Шлема с мощ и прецизност. Карлос затвърди пробива в петия гейм, за да затвори първия сет за 41 минути.

Вторият сет отиде в актива на ибериеца още по-бързо – само за 35 минути. Той се разви идентично – с пробив за Алкарас още в първия гейм, затвърден в седмата партия. Ноле имаше само една точка за пробив в първите два сета, но тя дойде при при 5:1 за съперника му в първата част и бързо беше неутрализирана.

Третият сет предложи голяма драма и беше много равностоен. Джокович започна да връща много по-добри ретури и сервираше много по-солидно. Двамата вървяха рамо до рамо до 4:4 гейма, когато Ноле беше пробит от втората възможност на младия си опонент.

Сервирайки за мача, Алкарас дръпна с 40:0, но трите шампионски точки сякаш го лишиха от концентрацията му. Двойна грешка го извади от ритъм, а последвалите четири пропуска реанимираха Новак, който стигна до тайбрек.

В него Алкарас първи стигна до мини пробив за 3:1 точки, но веднага след това Джокович върна мини пробива, карайки Карлитос да играе на предела на своите възможности. Особено красиво беше деми-волето на испанеца за 4:3 точки в негова полза.

Груба грешка на Ноле изведе Алкарас отново едни гърди напред с важен пробив. Успешната къса топка на Карлос му донесе два мачбола и този път Ноле прати топката в мрежата.

Ноле не съумя да триумфира за осми път на Ол Ингланд Клъб, с което щеше да изравни легендата Роджър Федерер. Успехът му щеше да е 25-и в Шлема, с което щеше да има еднолично най-много титли и при мъжете, и при жените (Маргарет Корт е с 24 на сметката си).

Испанецът е четвъртият тенисист в Оупън Ерата с поне четири титли до 21 години или по-малко след Бьорн Борг, Борис Бекер и Матс Виландер.