Карлос Алкарас и Новак Джокович ще определят шампиона на Уимбълдън за 2024 година в неделя. Двубоят е повторение на сблъсъка за титлата през миналата година, когато испанецът спечели. Мачът е от 16:00 ч. българско време.

21-годишният Алкарас ще иска да защити трофея си и да спечели четвърти Голям шлем. В същото време Джокович се надява на реванш за поражението си от същия съперник през 2023. При успех той ще изравни рекорда на Роджър Федерер от 8 триумфа в Лондон.

На 1/2-финалите Алкарас срази Даниил Медведев с 6-7 (1), 6-3, 6-4, 6-4. Новак Джокович пък не срещна особени затруднения срещу дебютанта на тази фаза Лоренцо Музети. Сърбинът победи италианеца с 6-4, 7-6 (2), 6-4 и се класира за своя юбилеен 10-и финал на Уимбълдън.

Освен това Джокович би могъл да се превърне в тенисиста с най-много спечелени турнири от Големия шлем, тъй като в момента дели първото място с Маргарет Корт, която също има 24 завоювани купи в най-престижните тенис надпревари. За тази цел обаче той ще трябва да надиграе с 16 години по-младия си съперник, с когото винаги досега са имали изключително оспорвани битки.

Джокович има преднина от 3-2 победи в преките сблъсъци между двамата, но Алкарас е играчът в най-добра моментна форма, имайки предвид спечелената от него титла на Ролан Гарос, а освен това Карлитос несъмнено имаше по-труден път до финала и се справи с редица тежки съперници от ранга на Франсис Тиафо, Юго Умбер, Томи Пол и Даниил Медведев.

Сърбинът също започна да се движи на максимални обороти и коляното не го притеснява по никакъв начин, което му позволи да премине през всички кръгове със само един загубен сет по време на последните му две срещи с младите таланти Холгер Руне и Лоренцо Музети.