Чехкинята Барбора Крейчикова спечели историческа първа титла на Уимбълдън в кариерата си. Чехкинята надигра Джазмин Паолини от Италия с 6-2, 2-6, 6-4.

За Крейчикова това втори трофей от Големия Шлем, след като през 2021 година триумфира и на Ролан Гарос. Паолини пък игра финал в Париж тази година и загуби от световната №1. Ига Швьонтек.

Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в каквато комбинация има седем триумфа в "Големия шлем", днес донесе втора поредна титла на своята страна Чехия, след като миналата година титлата беше за Маркета Вондроушова. Паолини, която е номер 7 в ранглистата на WTA до днес, пък стана първата италианка, която излезе на финал на Уимбълдън. И двете играха трисетови полуфинали, за да стигнат до тук. Крейчикова се справи след обрат над Елена Рибакина (Казахстан), докато Паолини мина през тайбрек в третия сет, за да се справи с Дона Векич (Хърватия).

Първият сет започна с неуверена игра от младата италианска тенисистка, която допусна няколко поредни неточности и в крайна сметка загуби първото си подаване. Доста по-опитната чехкиня демонстрира силата на началния си удар, като затвърди пробива си без почти никакви проблеми - с гейм на нула за 2:0. 28-годишната Крейчикова направи нов пробив за 4:1, което не беше изненада, тъй като от началото на срещата нейните агресивни удари от дълбочина така и не бяха неутрализирани. Макар да взе две от подаванията си, Джазмин Паолини нямаше сили да спре уверената Крейчикова, която с лекота затвори гейма с нов гейм на нула и 6:2 в първата част.

Много важен момент в началото на втория сет беше първият пробив, реализиран от Паолини. Тя стартира гейма с доста подобрен начален удар, след което увеличи аванса си на 2:0 гейма, не без грешките на Крейчикова. Доста по-опитната чехкиня опита да върне веднага пробива, но Паолини с бекхенд отрази брейк-бол, след което изравни и взе предимството си. Италианката продължи в същия дух и увеличи преднината си на 4:1 гейма, демонстрирайки коренно различно поведение при начален удар. Крейчикова спечели за 2:4, но нямаше аргументи в следващия гейм. Накрая тя допусна пробив. Макар и с помощта на филето, Паолини си заслужи два сетбола. Форхенд в аут от ракетата на Крейчикова означаваше сет за италианката и 2:6, което пък изпрати мача в трети сет.

В третата част и двете започнаха да влагат максимална сила в началните удари и си взимаха подаванията без да допуснат дори и възможност за пробив на противничката. Така се стигна до 3:3. В седмия гейм на третия сет Паолини направи и първата си двойна грешка в мача, което доведе и до пробив за 4:3. Явно възползвала се от спада на концентрацията, опитната чехкиня взе следващия си гейм на нула и дръпна с 5:3.

Паолини спечели подаването си в следващия гейм и в десетия в тази част опита всичко, за да компенсира грешката от по-рано. Тя се бори с всички сили, отрази две шампионски точки на чехкинята и вкара гейма в четири равенства 40:40. Но при последния сервис Крейчикова успя да намери баланса на сила и точност, затрудни максимално младата си съперничка, която не успя да върне правилно.