Новата шампионка на Откритото първенство на Великобритания по тенис при жените ще стане ясна днес. Титлата на Централния корт ще си оспорват Барбора Крейчикова и Жасмин Паолини, а спорът за трофея стартира от 16:00 часа българско време.

Крейчикова е бивша шампионка на Ролан Гарос и ще играе в първия си финал на Уимбълдън в кариерата. 31-та в схемата чехкиня не срещна нито една поставена тенисистка в първите си три двубоя в Лондон, като елиминира последователно Вероника Кудерметова, Кейти Волинец и Джесика Бузас Манейро (отказ). След това Крейчикова взе три поставени скалпа, отстранявайки съответно Даниел Колинс (11), Йелена Остапенко (13) и сочената за фаворитка сред отпадането на Ига Швьонтек и Коко Гоф – Елена Рибакина, шампионка от 2022. При това, Рибакина си стегна куфарите след обрат. Крейчикова ще се опита да стане четвъртата чехкиня с титла от турнира след Яна Новотна (1998), Петра Квитова (2011, 2014) и Маркета Вондроушова (2023).

Паолини от своя страна е по-високо поставена в схемата – под номер 7, и ще спори за първа титла от Шлема във втория си пореден финал от най-голяма категория, след като през май отстъпи на Швьонтек в спора за трофея на Ролан Гарос. 28-годишната италианка не даде сет на Сара Сорибес Тормо, Греет Минен и Бианка Андрееску. След това дойде тежкият двубой с американката Мадисън Кийс, която бе принудена да се откаже в края на третия сет. Ема Наваро също преклони глава пред Паолини, а на полуфиналите италианката спря Дона Векич от Хърватия след близо тричасова битка. Ако спечели титлата, Паолини ще се превърне в първата италианка, която вдига трофея от Уимбълдън в историята на надпреварата.

Крейчикова и Паолини имат само един мач помежду си, като той не е от основна схема на турнир, а от квалификации. Двете се срещат през 2018 година в първи кръг на пресявките на Аустрелиън Оупън, където 28-годишната чехкиня печели в два сета.

Победителката в женския финал ще си тръгне с чек за 2 700 000 паунда, а вицешампионката – с 1 400 000 паунда.