Карлос Алкарас ще защитава титлата си на Откритото първенство на Великобритания по тенис, след като се класира за втори пореден финал в надпреварата. Испанецът надви Даниил Медведев с 6-7 (1), 6-3, 6-4, 6-4 за близо три часа игра.

Първите три гейма на срещата на Централния корт отидоха на сметката на сервиращите, но руснакът първи проби в четвъртия гейм. Алкарас моментално реагира, връщайки пробива, само за да бъде пробит отново. Медведев изпусна аванс от 5-2, като получи предупреждение за неспортсменско поведение, след като изпусна нервите си по адрес на съдийката на стола Ева Асдераки при точката, която върна Алкарас в сета. Руснакът имаше претенции, че топката не е тупнала два пъти на земята, но в крайна сметка решението на съдийката бе друго. Стигна се до тайбрек, в който Медведев се събра и игра брилянтно, за да дръпне в общия резултат след 7-1 точки.

Шампионът от миналата година обаче направи необходимите корекции в играта си и това даде резултат във втората част, когато испанецът направи един-единствен пробив, за да възстанови паритета. Третата част се разви идентично, като отново един брейк бе достатъчен, за да пречупи Медведев. В четвъртия сет двамата си размениха по един пробив, преди Алкарас да нанесе втори и решителен удар по амбициите на съперника за място на финала.

21-годишният испанец бе далеч по-агресивен, особено след края на първия сет, като завърши с 55 уинъра и 37 непредизвикани грешки – 13 повече от Медведев, но и руснакът направи 24 печеливши удара по-малко. Алкарас отново се оказа непреодолимо препятствие за бившия шампион на Ю Ес Оупън, след като миналата година го спря на същата фаза в три сета.

Така в спор за титлата в неделя Алкарас ще играе за четвърта титла от Големия шлем, а негов съперник ще бъде един измежду Лоренцо Музети от Италия или седемкратния шампион на Ол Ингланд Клъб Новак Джокович. Миналата година Алкарас и Джокович изиграха епичен петсетов финал, който завърши с триумф на испанеца.