Днес стартира 137-то издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис и 56-то в Оупън Ерата. Уимбълдън по традиция е третият за годината турнир от Големия шлем и се очаква с огромен интерес, като ще бъде генерална репетиция за играчите преди олимпийския турнир в Париж между 27 юли и 4 август. Ол Ингланд Клъб приключва на 14 юли, а действащи шампиони при жените и мъжете съответно са Маркета Вондроушова и Карлос Алкарас.

Алкарас, който наскоро грабна първа титла на Ролан Гарос и общо трета от Шлема в кариерата, стигна до трофея на свещената трева в Лондон миналата година след епичен петсетов финал с Новак Джокович. 21-годишният испанец започва защитата на короната с мач срещу квалификанта от Естония Марк Лаял, който е роден седмица след Алкарас. Карлос, който е трети в основната схема на турнира, може да срещне в трети кръг американеца Франсис Тиафо.

Испанският суперталант е в половината на поставения под номер 1 Яник Синер. Шампионът от Хале, където се справи с поляка Хуберт Хуркач в два тайбрека, открива кампанията си срещу Яник Ханфман от Германия. Ако стигне втори кръг италианецът, който триумфира на Аустрелиън Оупън и игра полуфинал на Ролан Гарос тази година, ще има коварно предизвикателство – един измежду бившия финалист Матео Беретини или Мартон Фучович от Унгария.

Световният номер 2 Новак Джокович попадна в схемата на надпреварата, въпреки че имаше съмнения дали ще участва. По-рано миналата седмица седемкратният първенец на Ол Ингланд Клъб обяви, че ще играе само ако може да се бори на 100% за титлата, а в петък потвърди след демонстративен мач срещу Даниил Медведев, че вече не усеща болка след операцията на разкъсан медиален менискус на дясното коляно. Травмата го възпрепятства от това да се изправи срещу Каспер Рууд в четвъртфиналите на Откритото на Франция преди месец. Джокера обаче е готов за действие и е устремен към осма титла, като игра финал в последните пет издания на Уимбълдън. Ноле стартира срещу чешкия квалификант Вит Коприва. Сърбинът е заявен и за участие на Олимпиадата в Париж, където ще гони първо злато в кариерата си.

Финалистът от Ролан Гарос Александър Зверев (4) започва с мач срещу Роберто Карбайес Баена от Испания. Петият в схемата Даниил Медведев има за съперник на старта Александър Ковачевич (САЩ), а сънародникът му Андрей Рубльов (6) играе с 23-годишния аржентинец Франсиско Комесана. Двукратният шампион Анди Мъри, който също подобно на Джокович бе под въпрос заради операция на гръбначния стълб, има неприятен съперник за вероятно последното си участие пред собствена публика, като трябва да се изправи срещу Томаш Махач. Чехът го победи на два пъти тази година в Марсилия и Маями. Любопитни сблъсъци при мъжете в първи кръг са Николас Джари – Денис Шаповалов, Гаел Монфис – Адриан Манарино, Матео Арналди – Франсис Тиафо, Себастиан Корда – Алехандро Давидович Фокина, Феликс Оже-Алиасим – Танаси Кокинакис и изцяло австралийският дуел между Джеймс Дъкуърт и шампиона от Хертогенбош Алекс де Минор.

Григор Димитров е единственият ни представител при мъжете тази година. Първата ни ракета ще играе за 14-и път на Уимбълдън, като първото му участие датира от 2009-а година, когато губи в първи кръг като квалификант. Най-доброто му класиране идва през 2014, когато отстъпва на Новак Джокович в полуфиналната фаза на турнира след силно представяне. Миналата година Григор отпадна на осминафиналите. Сега той е десети поставен и ще започне кампанията си срещу 56-ия в световната ранглиста Душан Лайович от Сърбия. Двамата излизат на корта днес от 13:00 часа българско време в първи двубой на Корт 2, като при успех над Лайович, Димитров ще се изправи в следващата фаза срещу победителя от мача между квалификанта Кристиан Гарин от Чили и китаеца Дзюнчън Шан. В трети кръг българинът може да играе със Стан Вавринка или Монфис.

При дамите, където за първи път от 1996-а насам женският турнир ще бъде без сестрите Винъс и Серина Уилямс, шампионката Вондроушова започва защитата на титлата срещу Джесика Бузас Манейро от Испания. Носителката на трофея е шеста поставена, след като миналата година триумфира като непоставена. В трети кръг тя може да се изправи срещу Барбора Крейчикова в изцяло чешки сблъсък.

Световната номер 1 Ига Швьонтек стартира с двубой срещу бившата шампионка от Аустрелиън Оупън София Кенин. Не е изключено полякинята, която ликува на Ролан Гарос миналия месец, да играе с носителката на трофея от 2018 Анжелик Кербер от Германия в трети кръг. Американката Коко Гоф е втора в схемата и започва срещу сънародничката си Каролайн Доулхайд. Арина Сабаленка от Беларус е под номер 3 и открива срещу друга представителка на Щатите – Емина Бекташ. Четвъртата в схемата Елена Рибакина от Казахстан, шампионка от 2022, играе на старта с Елена-Габриела Русе от Румъния. Двукратната финалистка Онс Жабер от Тунис (10) има за противничка в първи кръг японката Моюка Учиджима. Сред интересните мачове на старта са Юлия Путинцева – Анжелик Кербер, Каролин Гарсия – Анна Блинкова, Айла Томлянович – Йелена Остапенко, Екатерина Александрова – Ема Радукану, Паула Бадоса – Каролина Мухова и Виктория Азаренка – Слоун Стивънс.

България ще има своя представител и при жените. След като Гергана Топалова остана на успех от основната схема, единствената ни тенисистка в тазгодишното издание е Виктория Томова. Първата ни ракета е в страхотна форма напоследък и въпреки че отпадна на полуфиналите в Бад Хомбург, Германия, от днес тя ще запише ново рекордно класиране в световната ранглиста – номер 48. Именно тези силни изяви на Вики дават надежди за ново достигане до втори кръг на турнира – нещо, което българката постига и при трите си участия в основната схема, включително в последните две години. Томова започва с мач срещу 40-та в света китайка Синю Уан във вторник. Ако съумее да я преодолее, най-добрата ни тенисистка със сигурност ще играе с американка – Ашлин Крюгер или петата поставена Джесика Пегула, която спечели титлата на трева в Берлин.

Общият награден фонд на Откритото първенство на Великобритания по тенис е точно 50 млн. паунда, което е увеличение с близо 12% в сравнение с миналогодишното издание. Победителите на сингъл при мъжете и жените ще си тръгнат с чекове за 2 700 000 паунда всеки, а загубилите – с 1 400 000 паунда. По 60 000 паунда прибират всички играчи минали през квалификациите. | БГНЕС