24-кратният шампион от Големия шлем - Новак Джокович, обясни защо е решил да не се оттегли от Уимбълдън.

"Много логичен въпрос, на който едновременно знам и не знам как да отговоря.

Жена ми също попита за това, това е нормално... Аз съм на 37 и може би искам да поемам по-малко рискове и да се подготвя за олимпийските игри.

От тази гледна точка не знам какво да отговоря. Но не искам да пропусна Шлем, когато все още мога да играя, когато съм активен и на това ниво. Но не бих го нарекъл страх от пропускане. Това е просто непреодолимо желание за игра и състезание.

Отчасти това е така, защото това е "Уимбълдън", турнирът, за който винаги съм мечтал като дете. Винаги съм мечтал да участвам тук. И самата мисъл не играя ми изглеждаше грешна.

Вероятно това не е толкова рационално и логично обяснение, колкото вътрешно чувство и голямо желание за битка. Това работи с всеки турнир от Големия шлем, но на Уимбълдън - особено", коментира сърбинът, който претърпя операция на коляното.

"Исках да видя колко бързо мога да се възстановя и да бъда във форма, за да играя петсетови мачове на трева срещу най-добрите тенисисти в света.

Както казах преди няколко дни, не дойдох тук, за да играя няколко кръга. Искам да се боря за титлата. И последните три дни бяха доста положителни. Те показаха, че наистина съм във форма да се състезавам на най-високо ниво - надявам се през следващите няколко седмици.

Знам, че веднага след това олимпиадата ще започне на съвсем различна настилка. Знам всичко това. Но мисля за Уимбълдън - това е турнир мечта. И трябва да се концентрираме върху него.

Отделихме много време за възстановяване и упражнения. Постепенно увеличавахме нивото на интензивност на тренировките – разбира се, като внимавахме много с коляното и неговата реакция.

Нямаше неуспехи при възстановяването. Дори и един да се беше случил, щях да се чудя дали да участвам или не. Но ги нямаше. Така че защо не си дам още един шанс тук?", надъхан е Новак, който има 7 титла на митичната трева.