Карлос Алкарас призна, че достигането и задминаването на успехите на Рафаел Надал и Новак Джокович изглежда „невъзможно“ след спечелването на първата си титла от Ролан Гарос след петсетов трилър с Александър Зверев. 21-годишният тенисист триумфира с 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2 за трети трофей от Шлема, като се превърна в най-младия с титли и на трите настилки – клей, трева и твърди кортове.

Въпреки че вече влиза в историята, Алкарас има много дълъг път да извърви, ако иска да подобри някои от най-впечатляващите рекорди като този на Надал по титли в Париж – 14, и този на Джокович за най-много трофеи от Шлема – 24.

„И двете са извън нормалното. Трябва да играеш извънземно, за да постигнеш тези неща. Това, което Рафа направи с 14-те титли, на практика е невъзможно. 24-те титли от Шлема е рекорд, който се надявам да подобря, но е почти невъзможно. Преди финала тук, моят треньор Хуан Карлос Фереро ми каза, че ще се боря за третата си титла от Шлема, предвид всичко, през което съм преминал, и колко трудно е да спечелиш титла от Големия шлем, а Джокович има 24. Така че, това е невероятно. В момента не мога да мисля за това“.

Алкарас сега ще насочи вниманието си към сезона на трева и Уимбълдън, където ще защитава титлата си. Но той вече отправя поглед и към Олимпийските игри в Париж, където се очаква да играе двойки с 38-годишния Надал. „Когато се върна тук за Олимпиадата, ще имам спомени. Може да бъде много приятно, първите ми Олимпийски игри 40 дни след спечелването на дебютната ми титла от Ролан Гарос. Наистина го искам. Да се боря да донеса медал на страната ми, да мога да играя двойки с моя идол Рафа Надал. Нека се борим. Да се върна обратно тук ще бъде специално чувство“, завърши испанският талант.