Александър Зверев срещу Карлос Алкарас е финалът на тазгодишния Ролан Гарос. Двубоят в Париж е от 16:00 часа българско време. Германецът преследва първа титла от Големия шлем в кариерата си. Съперникът му вече има две - Ю Ес Оупън (2022) и Уимбълдън (2023).

За Зверев това ще бъде второ участие във финал в Шлема. През 2020 г. той отстъпи пред Доминик Тийм в пет сета в мача за трофея на Ю Ес Оупън. Саша е вторият германец след Михаел Щих (1996 г.), който ще спори за титлата от Ролан Гарос. 27-годишният тенисист е в серия от 12 последователни победи, след като триумфира и на Мастърс 1000 в Рим дни преди битките да се преместят в Париж.

В първия кръг Саша Зверев отстрани 14-кратния шампион Рафаел Надал.

„В миналото сме играли доста оспорвани мачове помежду си. Вероятно аз съм опонентът, срещу когото Карлос е играл най-много. Мисля, че сега той е по-добър играч в сравнение с последния ни двубой. Ще бъде много труден мач, но на финал на Големия шлем няма как да очакваш друго. И двамата заслужаваме да сме тук и съм сигурен, че ни чака паметна битка“, обяви Зверев преди финала.

Алкарас ще играе за първи трофей от турнира. Карлитос е най-младият, достигнал до Мейджър финали на три различни настилки.

"Трябва да намериш радостта в страданието, това е ключът. Дори повече тук, на клей, на Ролан Гарос, дълги разигравания, пет сета, четири часа, трябва да се бориш, да страдаш, но и трябва да се наслаждаваш на страданието". Това заяви испанецът след успеха над бъдещия №1 Яник Синер в полуфиналите на Ролан Гарос.