Ролан Гарос е името на един от четирите най-големи турнира по тенис в света. Откритото първенство на Франция носи името на големия тенис комплекс в западната част на Париж, но на кого е кръстено спортното съоръжение, което след четири години ще навърши един век?

Южен Адриен Ролан Гарос е роден на 6 октомври 1888 година, а голямата страст в живота му е авиацията. На 20-годишна възраст той гледа на живо грандиозно авиошоу в Шампан и след това няма колебание, че иска да стане пилот. На 4 септември 1911 година Гарос поставя световен рекорд за най-висок полет – 3950 метра, а година по-късно регистрира нов рекорд – 5610 метра.

През 1913 година французинът прави първия полет над Средиземно море, като лети от Фрежу Сен-Рафаел (Франция) до Бизерте (Тунис). Полетът продължава почти осем часа, като Гарос успява да се справи с две повреди на двигателя. Година по-късно Ролан Гарос се присъединява към френската армия в навечерието на Първата световна война.

По непотвърдени данни Гарос участва в първата въздушна битка в историята през август 1914, в която от германска страна участва цепелин. През април 1915 заради проблем с горивото Гарос трябва да приземи самолета си е контролирана от германците територия и е пленен. Той изкарва близо три години като военнопленник, преди да успее да избяга от лагера и да стигне до Лондон, откъдето се завръща във Франция и отново се присъединява към френската армия.

На 5 октомври 1918 година, месец преди края на войната и ден преди 30-ия му рожден ден, Ролан Гарос загива, след като самолетът му е свален от германския ас Херман Хабих над Вузие. Според някои Гарос е определян за първия „военен ас", като той има на сметката си свалени четири вражески самолета.

Освен с летателните си умения, Гарос остава в историята и с инженерни нововъведения в авиацията, най-известното от които е първата самолетна картечница, която стреля напред. С него французинът успява да свали три вражески самолета само в периода 1-18 април 1915.

Ролан Гарос е имал афинитет и към спорта – той се е занимавал с колоездене, футбол и тенис. През 1928, десет години след смъртта му, в Париж се строи тенис стадион за защитата на титлата от Купа Дейвис, спечелена година по-рано. Това се прави по предложение на Емил Лесюр, президент на Стад Франс и бивш съученик на Ролан Гарос.

Летището в Реюнион – френският остров в Тихия океан, където е роден Гарос – също носи неговото име./БГНЕС