В Малага Новак Джокович беше подложен на допинг контрол преди мача с Камерън Нори (2:0), а треньорът на сръбския национален отбор Виктор Троицки разкри, че са искали да го тестват и него. Сега изплува и кой е подготвил това.

- Още не съм направил пълен допинг контрол, трябва да дам кръв. Имах кратък разговор с хора от антидопинговата агенция. Не съм вярвал, че са взели такова решение, за 20 и повече години кариера не ми се е случвало час и половина преди мача да трябва да отида на допинг контрол. Имам си режим, нямам нужда от това разсейване, да ми вземат урина и кръв, да мисля дали мога да дам урина в този момент. Подкрепям идеята да тествам себе си или когото и да било - сто пъти, няма проблем, но не и преди мач. Когато свърша, елате, тествайте, не видях причина или логика, но това е - сега ще дам кръв, но се надявам да променят за вбъдеще подобни решения  - каза цитираният от "Труд" Новак Джокович веднага след теста, цитиран от сръбския сайт "Информер". 

Чрез виден международен спортен адвокат от Лозана, Courier научи, че "WADA не провежда тестове на играчи, освен при изключителни обстоятелства".

В бележка, изпратена до адвоката от Джеймс Фицджералд, директор за връзки с медиите на WADA (Световна антидопингова агенция), се потвърждава, че „WADA не е взела проба от г-н Джокович предната вечер и че за повече информация, препоръчително е да се свържете - за този случай - със съответната антидопингова агенция".

В този случай предположенията са, че този допинг тест е извършен от ITIA (International Tennis Integrity Agency) или местната испанска антидопингова агенция. В случай, че е ITIA, много интересно е, че това е специална независима агенция, която беше създадена съвместно през 2021 г. от ATP, WTA, ITF (Международна федерация по тенис) и Асоциацията на Турнири от Големия шлем с цел борба за почтеност в тениса - предимно срещу допинга и уреждането на мачове чрез незаконни залагания. ITIA е базирана в Рохамптън, Обединеното кралство - място близо до Уимбълдън, където се играят големи турнири по тенис за юноши - и неин директор е Карън Мурхаус. През последните години тя попадна в светлината на прожекторите на тенис обществеността благодарение на резултатите от разследванията си за уреждане на тенис мачове.

- Те си вършат работата, казал им е шефът. Без майтап – каза иронично Троцики след случая.