Андрей Рубльов достигна четвъртфиналите на тенис турнира от Големия шлем Уимбълдън, след като надви Александър Бублик в петсетов трилър - 7-5, 6-3, 6-7 (6), 6-7 (5), 6-4, за точно 3 часа и 20 минути игра.

Руснакът дръпна с 2-0 сета, след като реализира по един пробив в откриващите две части, но след това казахстанският му опонент се добра до решителен пети сет след два поредни спечелени тайбрека. Бублик обаче допусна картината от първите два сета да се повтори, допускайки само един брейк, който се оказа фатален за него.

Двамата направиха общо 60 аса, но Бублик завърши и с 14 двойни грешки. Рубльов не допусна пробив, спасявайки и петте възможности за пробив пред съперника. Седмият в света приключи с 14 уинъра по-малко - 53 на 67, но и значително по-малко непредизвикани от казахстанеца - 21 срещу цели 52 за Бублик. По този начин Рубльов се реваншира за загубата си от същия съперник на финала в Хале и се класира за осмия си четвъртфинал в турнирите от Шлема и първи в Лондон. До момента руският тенисист никога не е прескачал тази фаза, като ще играе с един измежду Хуберт Хуркач или действащия шампион Новак Джокович.

Русия ще има още един представител в последните осем. Роман Сафиулин, изненадващо за мнозина, достигна дебютен 1/4-финал в Големия шлем, след като победи 26-ия поставен Денис Шаповалов в четири сета. На старта на турнира, руснакът спря и 20-ия в схемата Роберто Баутиста Агут. Сафиулин чака един измежду Яник Синер или Даниел Елахи Галан. /БГНЕС