Защитаващият титлата си Карлос Алкарас оцеля след тревожна контузия на глезена, за да победи Джулио Зепиери и да си уреди финален двубой в Умаг срещу Яник Синър, човекът, който сложи край на надеждите му за Уимбълдън.

19-годишният испанец, който следващата седмица ще бъде 4-ти в световната ранглиста, триумфира със 7-5, 4-6, 6-3 срещу италианеца Зепиери, 168 –ми в света, в изтощителен полуфинал на клей корта в Хърватия .

Алкарас преодоля усукването на десния си глезен във втория сет и се надява да бъде напълно готов за неделния финал срещу втория поставен Синър.

Финалът ще бъде 100-ият мач на Алкарас на ниво ATP тура.

„Невероятно е отново да съм на финал тук. Харесва ми да играя тук, в Умаг“, каза испанецът.

„В момента глезенът е добре. Не чувствам нещо в момента. Нека да видим довечера или утре сутринта, но ще кажа - ще бъда готов за финала“.

Той добави: „Би било невероятно в моя мач 100 да спечеля победата и, разбира се, е невероятно да бъда номер 4 в понеделник. Това е нещо страхотно за мен, но в момента съм фокусиран само върху финала.“

Синър достигна първия си финал за годината, като нокаутира своя колега италианец, квалификанта Франко Агаменоне, 6-1, 6-3.

Световният номер 10 Синър победи Алкарас в четири сета в 1/8-финалите на Уимбълдън, преди да предаде преднина от два сета, за да загуби от бъдещия шампион Новак Джокович на четвъртфиналите.

"Финалът ще бъде много труден. Всички очакваха този мач", каза Синър.

„Днес играх доста добре. Карлос също играе добре. Ще се опитам да играя добър тенис. Трябва да повиша нивото си, ако искам да спечеля, така че ще се опитам да се подготвя по възможно най-добрия начин.“