Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова започна успешно участието си на WTA 125 турнира на клей в испанския град Валенсия.

Тя се наложи над бившата №5 в световната ранглиста и финалистка от „Ролан Гарос“ през 2012 година Сара Ерани от Италия с 6:4, 6:3. Срещата продължи час и 43 минути.

Италианката, която сега е 181-а в класацията, започна по-концентрирано мача и поведе с 3:0. Томова намери своя ритъм и спечели шест от оставащите до края на сета седем гейма, за да го спечели.

В следващата част 27-годишната софиянка имаше две точки за пробив в откриващия гейм, но не успя, а след това сама допусна брейк, който обаче тутакси върна за 1:2.След дълъг гейм Виктория успя да пробие за 4:3. После отрази три точки за рибрейк и затвърди. В следващия гейм българката поведе с 40:15 и реализира втория си мачбол.

Томова вкара 69 процента първи сервис и спечели 67 процента от точките при разиграването му. Тя постигна пет пробива, а допусна два.

Така българката си осигури 15 точки за световната ранглиста, където е №131 сега, както и 2 хиляди долара от наградния фонд.

На осминафиналите тя очаква победителката от мача между втората поставена Варвара Грачова (Русия) и Рената Сарасуа (Мексико).