Треньорът на Рафаел Надал Карлос Моя беше гост на специализирания тенис портал "Punto de break", където коментира големия успех на отбора на Australian Open. Тогава Надал стигна до 21-ия трофей от Големия шлем в своята кариера. Моя посочи, че числата не означават много за Надал и че той би бил щастлив дори да остане с 21 трофея, а съперникът му Новак Джокович да достигне 25.

- Ако се замислите, е впечатляващо. Това, което мога да ви уверя, е, че никога не сме говорили за 21-ия турнир от Големия шлем в Австралия, въпреки че беше очевидно, че това може да се случи. Говоренето за това би означавало по-голям натиск, отколкото той вече имаше. Не разпалваме този дебат, оставяме го на журналисти и фенове на тениса. Рафа е доволен от това, което има. Той ще бъде еднакво щастлив, ако завърши с 21, а Джокович - с 25. Не е добре да си обсебен, за да бъдеш мотивиран. Очевидно той няма да се откаже от 22-ия турнир от Големия шлем, ако има възможност ще се бори за него, но това е дебат, който, като се има предвид, че всички негови съперници са все още активни, няма особен смисъл - каза Моя.

Той също така посочва, че завръщането на Надал на терена и неговият невероятен триумф са нещо, което само няколко от най-великите в света на спорта са успели да направят. Моя включи и Джокович, но и най-великите за всички времена в баскетбола и голфа Майкъл Джордан и Тайгър Уудс.

- На пръстите на едната ръка можете да преброите спортистите, които в историята можеха да преживеят съдба, подобна на тази на Рафа, и да успеят да я преодолеят. Майкъл Джордан, Тайгър Уудс в най-добрите моменти, дори Новак Джокович в тениса. Впечатлен е от гена си, от неговата конкурентоспособност, от начина му да преобръща всичко. Ако бяхме написали сценария за турнира, реалността щеше да е по-добра от това, което написахме. Това беше сценарият на холивудски филм – заключи Карлос Моя, цитиран от "Труд".

Снимка: БГНЕС