$1 607 502 е спечелил най-добрият български тенисист Григор Димитров от наградни фондове през настоящия сезон. Хасковлията прогресира в световната ранглиста след разочароващата 2015-а. Той се завърна на 17-о място в света. Това е прогрес с 11 позиции в сравнение с предишния сезон. По отношение на парите Гришо е изкарал около $640 000 повече, отколкото през 2015-а. Българинът е доста далеч от най-успешния сезон в неговата кариера - 2014. Тогава той заработи $2 759 360 и достигна до рекордното осмо място в световната ранглиста.

Димитров игра три финала през 2016-а, но записа три загуби в тях. Още през януари той даде заявка за силна година. На турнира в Сидни Гришо отстъпи в драматичен мач на Виктор Троицки (Сър) след 6:2, 1:6, 6:7 (7), като дори изпусна мачбол.

Страхотна драма имаше и в битката за титлата на турнира в Истанбул. Гришо водеше убедително срещу Диего Шварцман (Арж) със 7:6, 5:3 и беше само на две точки от триумфа, но допусна обрат. Той загуби втория сет с 6:7, а третия с 0:6. Невероятен карък преследваше българина по време на мача. Той скъса на пет пъти кордаж, а в края на срещата строши няколко от своите ракети.

Българинът стигна до битката за титлата на турнира в Пекин през септември. Димитров отстъпи на настоящия №1 в света Анди Мъри (Вбр) след 4:6, 6:7 (2). През сезона талантът записа общо 40 победи срещу 26 загуби. Той показа най-добри резултати на твърда настилка. За пръв път от 2011-а Димитров приключи годината с отрицателен баланс в турнири на клей (4 победи и 5 загуби).

Възходът на Гришо съвпадна с назначението на неговия нов треньор Дани Валверду. Той се раздели с предишния си наставник Франко Давин през юли. Малко по-късно започна работа със сегашния си треньор, който в миналото се грижеше за подготовката на Анди Мъри и Томаш Бердих.

372 аса през сезона

Григор Димитров е записа 372 аса през настоящия сезон, но е направил и внушителните 217 двойни грешки в 65 мача от ATP веригата. Талантът е спечелил 82% от своите сервис геймове и 21% при посрещане.

Официалните статистици отбелязват, че българинът е на 14-о място при спечелване на точки от ретур при първи сервис на съперника. По още един показател Димитров оправдава критиците, че няма психика. Той е 12-и в класацията за най-добър процент на спечелени тайбреци - 64,7%. Лидер е Ришар Гаске със 78,6%.

Два скандала помрачиха годината

Два скандала с участието на Григор Димитров помрачиха неговата силна година. В началото на 2016-а българинът за втори път отказа да участва с националния отбор в мачовете за Купа "Дейвис" срещу Турция . Без него България логично загуби.

Малко преди това Гришо и неговият тим решиха да откажат друга покана. Димитров не уважи домакинството на първия в историята мъжки ATP турнир, който се проведе в столичната зала "Арена Армеец" през февруари. Според източници от организаторите на надпреварата българинът е поискал баснословна сума, за да играе пред родна публика.

Още по-сериозен скандал се развихри по време на олимпиадата в Рио де Жанейро. Лекоатлетът Тихомир Иванов скочи на Гришо заради пренебрежителното отношение на тенисиста. "Поне да поздравяваше съотборниците си нямаше да е лошо, а не да ни подминаваш", написа в социалните мрежи състезателят на висок скок. Останалите лекоатлети от българската делегация също останаха разочаровани от поведението на Димитров. Те веднага направиха сравнение с Новак Джокович, който живееше в същия блок с нашия тим и за разлика от Гришо, не отказваше снимки на никого.

Никол го изстисква

Никол Шерцингер сериозно изстисква своето гадже Григор Димитров. Любовта между двамата се отрази много зле на резултатите на българина в първите месеци от тяхната връзка. Докато делеше леглото с Мария Шарапова, Гришо се движеше близо до Топ 10. При тяхната раздяла през лятото на 2015-а българинът беше 16-и. Веднага след това той започна своята тайна авантюра с Шерцингер.

Връзката остана скрита в продължение на няколко месеца. Аферата стана официална около Нова година. През този период сривът на Димитров в ранглистата беше потресаващ. Точно година след раздялата си с Шарапова Гришо се озова на 40-о място в ранглистата.