Защитаващият титлата си Анди Мъри (Великобритания) се класира за финала на турнира на червени кортове от сериите "Мастърс" в испанската столица Мадрид с награден фонд с награден фонд 5,72 милиона евро.

Мъри победи на полуфиналите четирикратния шампион Рафаел Надал (Испания) със 7:5, 6:4 за 2:11 часа. Така Мъри за втора поредна година ще играе на финала, където ще спори за титлата с победителя от двубоя между номер 1 в световната ранглиста Новак Джокович (Сърбия) и Кей Нишикори (Япония).

Мъри наниза 8 аса срещу Надал и спаси 11 възможности за пробив на съперника, а срещата беше повторение на финала от миналата година.

В първата част британецът поведе с 5:2, но Надал изравни. Все пак Мъри направи пробив в 12-ия гейм и поведе в резултата. Във втория сет Мъри взе аванс от 5:3, но Надал направи пробив в следващия гейм. Британецът обаче не се предаде и приключи мача, след като взе подаването на съперника си в десетия гейм.

Мъри се стреми към трета титла в Мадрид, след като триумфира в надпреварата и през 2008 година. За Надал това беше първа загуба след 13 поредни победи на клей за 2016 година.