Бившата №1 в света Мария Шарапова е заплашена от дисквалификация между 2 и 4 години заради употребата на допинг. Това обяви известният журналист от британския The Telegraph Оливър Браун.

Както е известно, рускинята разкри на извънредна пресконференция, че е уличена в употребата на Meldonium, което е в списъка със забранени вещества от 1 януари 2016 година.

"Шарапова може да бъде наказана за 4 години лишаване от спортни права, ако е приела медикамента с цел да подобрява резултатите си. За неволно взимане санкцията е до 2 г.", написа той в Twitter.

Адвокатът на Шарапова Джон Хагърти заяви, че има много смекчаващи вината обстоятелства и сега ще се реши кои да бъдат използвани в съда по време на процеса за взимане на решението.

"Тя иска този проблем да бъде решен възможно най-бързо. Не желае втората проба да се отваря, за да не се губи никакво време. Разясни, че взима този медикамент от 10 години, а е в сила от 1 януари 2016 г., което показва, че не е взимала допинг".

"Сега ще работим с федерацията и ще обсъждаме всичко – защо са забранили този препарат, при условие, че се ползва като лекарство, ще говорим за здравни проблеми, нужно ли е въобще да има наказание", каза адвокатът.