Мечтата на българските фенове на тениса да гледат на живо играч от ТОП 10 е на път да се сбъдне. И това ще бъде не кой да е, а самият Рафаел Надал. Носителят на 14 титли от Големия шлем е получил покана да вземе участие в турнира на АТП Garanti Koza Sofia Open, който е от категория 250 и ще се проведе в "Арена Армеец" от 30 януари до 7 февруари.

Сензационната новина разкри за "Стандарт" лично директорът на историческата за България надпревара Ерхан Орал. "След загубата на Надал в първия кръг на Откритото първенство на Австралия влязох във връзка с мениджъра му Карлос Коста и изпратих официално покана на Рафаел да участва на турнира в София", разказа Орал.

За момента Рафа още обмисля предложението. В испанската преса твърдят, че Надал може да приема покана на турнира в Буенос Айрес, който стартира в седмицата след този у нас.

Орал разкри още, че е обещал лично на министър Красен Кралев до 30 януари, когато се тегли жребият, да пази последната "уайлд кард" за участие в турнира за родния номер 1 Григор Димитров. Останалите две ще бъдат дадени на Димитър Кузманов и турски тенисист. В квалификациите на двойки на престижната надпревара ще участва и роден тандем.

Един наш тенисист и двойка също ще имат възможност да се включат в квалификациите в София. Към момента заявки за излъчване на престижното състезание в столицата, което се организира и със сериозната подкрепа на Министерството на младежта и спорта, са подали 137 телевизии от цял свят.

Според директора на турнира очакванията са мачовете от "Арена Армеец" да бъдат наблюдавани от 500 млн. до 1 млрд. зрители, което ще е отлична реклама за България.

"Знам, че много хора са фокусирани върху имената на участниците, но най-важното нещо е, че успяхме да уредим организирането на такъв турнир в София. Това е значимо постижение, защото от много страни имаха желание да се включат вместо България в календара на АТП", заяви още Ерхан Орал.

Очаква се организаторите да получат разрешение за поставяне върху настилката на логото на София за Европейска столица на спорта през 2018 година.