Григор Димитров отпадна от турнира в Базел, след като във втория кръг загуби малко нелепо от бившия номер 1 в света Рафаел Надал, който достигна до успеха след 6:4, 4:6, 6:3.

Благодарение на победата си испанецът се класира за 1/4-финалите на надпреварата, където ще срещне победителя от мача между Теймураз Габашвили и Марин Чилич, които играят утре.

Това бе седма загуба на българина от бившия номер 1 в света.

При повече късмет нашето момче можеше да победи в два сета своя противник. Той имаше аванс от пробив в първия сет, както и в третия.

От тази загуба могат да се извадят обаче доста позитиви, тъй като хасковлията изигра най-силния си мач от много време насам и напомни за най-добрите си дни.


Мачът започна по страхотен начин за българина и той достигна до пробив още в първия гейм на неговия опонент.

Испанецът сбърка топка от форхенд и така нашето момче поведе с 15:30 при подаването на противника му, но след това хасковлията прати топката в мрежата и точките бяха изравнени.

В следващата точка се стигна до дълго разиграване в което българинът излезе победител и така стигна до шанс за пробив, а след това успя да пробие след грешка на испанеца.

Пробивът бе затвърден без особени проблеми и преднината на нашето момче стана 2:0 в геймовете, а след това имаше прекрасна възможност да стигне и до нов пробив.

Димитров поведе с 0:30 при подаването на испанеца, но след това направи поредица от груби грешки и така Рафа взе първото си подаване, за да намали изоставането си на 1:2 в геймовете.

Последваха няколко безпроблемни гейма и за двамата в които нямаше точки за пробив,

За наше съжаление Матадора върна пробива и изравни геймовете на 4:4. Той направи много хубав ретур за 15:30, а след това прати топката в тялото на Димитров, който излезе на мрежата за 30:40. След това успя да реализира точката за пробив.

Последва гейм на нула и обрат в резултата при геймовете, като Надал достигна до аванс от 5:4 при тях.

При своето подаване българинът изоставаше с 30:40, но след това направи поредица от грешки и след две непредизвикани неговият противник стигна до пробив и взе първия сет.

Вторият сет започна с уверено 30:0 за Надал при първия му сервис гейм, но след прекрасни удари на Гришо и двойна грешка на испанеца нашето момче стигна до шанс да пробие. Българинът плъзна много коварен удар върху линията в тялото на испанеца и го принуди да сгреши, за да пробие.

С кански мъки българинът спечели подаването си и затвърди пробива.

Българинът повдигна значително оборотите си и успя да стигне до втори пореден пробив и аванс от 3:0 в геймовете, след като с прекрасна игра достигна до два шанса при 15:40 да пробие, а след това мрежата се намеси в негова полза след дълго разиграване и топката тупна в полето на испанеца.

Тоталната доминация на Григор продължи и той достигна до четвърти пореден гейм, след като затвърди и втория си пробив без особени проблеми.

Хасковлията имаше страхотна възможност за 5:1 гейма, но след две непредизвикани и една двойна грешка подари пробив на испанеца и така резултатът стана 4:2 в полза на българина, а авансът намален само с един пробив.

С гейм на нула Рафа намали изоставането си само на гейм, а в следващия гейм испанецът достигна до аванс от 0:15 след груба грешка на Гришо.

Българинът обаче не се пречупи и достигна до 5:3, след като направи четири поредни точки при подаването си.

След това нашето момче си взе подаването и така изравни сетовете.

Григор достигна до шанс за пробив още в първия гейм на третия сет след удар в аут на опонента му, а след двойна грешка на испанеца нашето момче проби за 1:0 в началото на частта.

Бившият на Шарапова достигна до втори пореден гейм, след като затвърди пробива си, но Надал се нахъса и отговори с подаване на нула. 

При втория си сервис гейм българинът поведе уверено с 30:0, но Рафа достигна до четири поредни точки, като две от тях дойдоха след непредизвикани грешки на българина, и така изравни геймовете на 2:2.

Рафа достигна до трети пореден гейм, като го направи при това на нула, и обърна развоя на събитията на корта в своя полза и поведе с 3:2 в геймовете.

Испанецът вдигна рязко оборотите стигна до два шанса за пробив, но нашето момче показа истинско сърце и дух, и успя да изравни геймовете. 

За наше съжаление испанецът достигна до пробив за 5:3, след като се възползва от грешка на българина, който пресили удара си и го изкара в аут. 

Нашето момче не се предаде и стигна до два шанса да върне пробива, но ги пропиля и в крайна сметка загуби.