Флавия Пенета успя да сътвори нещо грандиозно, след като триумфира на US Open. На финала тя надви своята сънародничка - италианката Роберта Винчи, след 7:6(4), 6:2.

Финалният сблъсък между двете продължи 1 час и 36 минути, а 26-ата в световната ранглиста демонстрира, че има доста повече качества от своята противничка.

Като цяло всичко в играта на Пенета се получаваше и тя съвсем заслужено достигна до успеха.

В първия сет двете си взеха първите две подавания и резултатът вървеше при равенство до 2:2, но Пенета достигна до пробив в петия гейм и след това го затвърди, за да поведе с 4:2.

В осмия гейм обаче нейната противничка върна пробива, а до края на сета двете си взимаха подаванията и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

В тайбрека Пенета поведе с минипробив и 3:2, но след това той бе върнат много бързо от нейната опонентка. Флавия обаче отново достигна до минипробив аванс за 5:3, а след това си взе подаванията, за да спечели сета.

Вторият сет бе доста лесен за шампионката и тя достигна до аванс от 4:0 гейма след пробиви във втория и четвъртия гейм, но Винчи съумя да върне един от тях в петия гейм.

В осмия гейм обаче Роберта се пропука отново и така загуби катастрофално сета и самия мач. 

Без съмнение този финал бе исторически, тъй като досега италианка не се бе класирала за финала в Ню Йорк, а на корта бяха цели две. Същевременно това бе и "най-старият" финал, тъй като общата възраст на двете е 66 години и 19 дни.

"Това ми е един от любимите турнири. Искам да благодаря на моя екип. Не съм очаквала, че мога да стигна толкова далече и съм много щастлива. Това е моя сбъдната мечта. Хубаво е, че играх срещу моята приятелка Роберта, която беше невероятна. Познаваме се от деца, за първи път играхме с нея, когато бяхме на девет години. Искам да кажа, че взех решение наскоро да сложа край на моята кариера. Това беше последният ми мач!", заяви неочаквано Флавия, цитирана от Tennis24.bg. После уточни пред Евроспорт, че все пак ще играе до края на сезона.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/jDHzT6yIHCs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

_____