Серина Уилямс (САЩ) стана най-възрастната шампионка в турнирите от Големия шлем, след като победи испанката Гарбине Мугуруса с 6:4, 6:4 на финала на Откритото първенство на Великобритания по тенис.

Американката достигна до шестия си трофей на "Уимбълдън" на 33 години и 289 дни и подобри с 26 дни постижението на Мартина Навратилова, която триумфира също на тревата в Лондон през 1990 година.

Уилямс също така спечели четвърти пореден турнир от Големия шлем и за втори път в кариерата си постигна т.нар. "Серина Шлем", тъй като единият й успех е от миналия сезон.

"Много се радвам, че се получи такъв страхотен мач, не мога да повярвам, че отново направих Серина Шлем. Прекрасно е. В края имаше малко напрежение. Тя игра добре и направи някои отлични удари, което направи нещата още по-трудни за мен", коментира американката след финала при церемонията по награждаването.

Тя все още има шанс да направи календарен Голям шлем, ако триумфира и на Откритото първенство на САЩ през септември, на което ще защитава титлата си от последните три сезона. Досега при жените само три тенисистки са печелили и четирите турнира от Шлема в един сезон. Това са Морин Конъли (1953), Маргарет Корт (1970) и Щефи Граф (1988).

С класирането си за финала Мугуруса за първи път ще влезе в топ 10, като от понеделник ще заема деветото място в световната ранглиста.

"За мен този финал е сбъдната мечта. Но Серина показа защо продължава да бъде номер 1 в света.", заяви испанката, която на 21 години игра за първи път за титла от Шлема.

"Забавлявах се много., не мога да опиша с думи как се чувствам. Горда съм и съм щастлива от представянето си. Вече съм фен на тревата", допълни тя.