Водачката в схемата Серина Уилямс (САЩ) спечели Откритото първенство на Великобритания по тенис - "Уимбълдън".

Уилямс победи на финала поставената под номер 20 Гарбине Мугуруса (Испания) с 6:4, 6:4 за 82 минути, за да триумфира за шести път на "Уимбълдън" след 2002, 2003, 2009, 2010 и 2012 година.

Това беше 21-и трофей за американката на сингъл от турнирите от Големия шлем, което я доближи само на един от рекордьорката Щефи Граф (Германия).

33-годишната американка запази шансове да спечели и четирите титли от Шлема в една година, след като преди това триумфира в Австралия и във Франция, а през септември ще защитава трофея си в САЩ.

Уилямс все пак направи т.нар. "Серина Шлем", тъй като е действаща шампионка и в четирите турнира от Големия шлем, но титлите не са спечелени в един сезон.

Двубоят не започна добре за Уилямс, след като тя допусна пробив още в първия гейм. 21-годишната Мугуруса, която стана първата испанка на финала в Лондон от 1996 година насам, задържа аванса си до 4:2, след което американката спечели девет от следващите десет гейма, за да вземе първия сет и да повече с 5:1 във втория.

Всичко изглеждаше решено, но Мугуруса успя да върне единия пробив, след което намали до 3:5 при собствен сервис. В деветия гейм испанката поведе с 40:0 при подаването на съперничката си, но Уилямс направи три аса в следващите си четири сервиса и стигна до мачбол.

Мугуруса успя да го отрази, а в последствие стигна и до нов пробив и до шанс да изравни резултата. Американката обаче не се поддаде на емоциите след загубата на три поредни гейма и стигна до нов пробив, а с това и до победата.