Цветана Пиронкова отпадна във втория кръг на турнира по тенис в Бирмингам с награден фонд 731 хиляди долара. Пиронкова отстъпи с 4:6, 6:2, 4:6 на германката Ангелик Кербер за час и 39 минути. Самата среща беше прекъсната заради дъжд в началото на втория сет и след кратко изчакване възобновена.

Поставената под номер 4 Кербер спечели първата част с 6:4, а във втората Пиронкова поведе с 2:0 и имаше аванс от 30:15 в третия гейм при собствен сервис, когато заваля. Пловдивчанката стартира по-добре мача и след ранен пробив поведе с 2:0. Кербер стигна до обрат, след като взе пет от следващия шест гейма, което се оказа решаващо за изхода на първия сет.

Във втората част българката отново реализира ранен пробив, но дъждът прекъсна срещата след 45 минути игра. След подновяването на играта първата ракета на България наложи надмощие с отлично връщане на ударите на германката.

Пиронкова затвърди и пробива си, като поведе с 3:0. Двете си размениха следващите начални удари, а при 5:2 пловдивчанката направи нов пробив и убедително взе частта с 6:2. Третият сет обаче се разви по коренно различен начин, като Пиронкова още от самото начало имаше трудности в отразяването на атаките.

Цвети спаси първия си сервис от пробив, но при 3:2 не издържа и след 4:2 Кербер контролираше събитията на корта. При 4:5 Цвети можеше да обърне развоя на мача, но психически не беше готова и след като поведе с 30:15 при сервис на противничката си, допусна тя да вземе началния удар и мача.

Шампионката от 2007 година Йелена Янкович от Сърбия се класира за третия кръг след успех над Кейси Делакуа (Австралия) със 7:6(11), 6:3. 15-ата в схемата Янкович е следващата противничка на Ангелик Кербер (Германия).