Голямата сензация на тазгодишния "Ролан Гарос" е факт! Стан Вавринка е новият шампион в турнира, след като на финала по много шокиращ начин победи след обрат световния номер 1 Новак Джокович след 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Така сръбският тенисист ще трябва да почака за "Кариерен шлем", тъй като никога до момента не е печелил този турнир, макар че преди броени дни стана едва вторият играч в историята на надпреварата, който побеждава Рафа Надал на "Ролан Гарос". 

Доста интересно е да се припомни, че само преди няколко седмици Вавринка не се намираше в особено добра форма и дори наскоро той бе победен на два пъти от нашия Григор Димитров.

Стан е вторият швейцарец, който триумфира в турнира, а освен това трофеят е втори за него в турнири от "Големия шлем", след като спечели и "Уимбълдън" през миналата година.

И не може да не се отбележи за статистиката - през миналата година Стан отпадна още в първия кръг, след като загуби от клей специалиста от Испания Гийермо Гарсия Лопес. 

Той стана първият юношески шампион, който триумфира и при мъжете след Матс Виландер през 1988 година. Джокович не успя да постигне Кариерния шлем, защото беше прекратена серията му от 28 последователни победи.

Вавринка е едва третият тенисист, който успя да победи Джоко през тази година, като освен това Ноле загуби от Карлович в Доха и Федерер в Дубай.


Първият сет започна по съвсем очаквания начин - Ноле демонстрираше класа и самочувствие, и владееше инициативата.

Сърбинът пропусна по точка за пробив в две от първите три подавания на швейцареца, но все пак стигна до така желания пробив в тилдановия седми гейм благодарение на двойна грешка от страна на своя противник и след това си взе подаванията до края, за да поведе със сет аванс.

Вторият сет стартира отново както първия - Ноле пропиля шанс да пробие подаването на швейцареца още при първия гейм, но в четвъртия и Стан достигна до шанс за пробив, дори два, но ги пропусна.

Джокера показа колебания в играта си и му се наложи да спасява по точка за пробив във всяко едно от подаванията си в шестия и осмия гейм, а при 4:5 в полза на неговия противник нещо стана на сърбина.

Той поведе с 30:0 при своето подаване, но след четири поредни точки Стан спечели сета.

Третият сет бе перфектен за Вавринка, който започна много силно и още във втория гейм пропиля цели три шанса за пробив, но отличната му игра си каза думата и все пак пробивът стана факт в шестия гейм, при това на нула.

Джоката имаше шанс веднага да върне пробива, но вместо това Вавринка си взе гейма и поведе с 5:2, а след това двамата си взеха едно подаване и сетът приключи с успех за швейцареца.

Четвъртият сет бе меко казано инфарктен. Джокович поведе с 3:0 гейма след пробив във втория гейм, но Вавринка не само, че върна пробива и изравни за 3:3, но и имаше шанс за четвърти пореден гейм и втори пробив в седмия гейм.

Ноле обаче спаси две точки за пробив и си взе подаването, а след това пропиля цели три шанса за пробив, след като поведе с 0:40 при подаването на швейцареца.

Вавринка се окопити здраво и не само, че си взе подаването, но и проби за 5:4, а след това спаси точка за връщане на пробива и си взе най-важното подаване, за да спечели и самия мач.