Новият шампион на откритото първенство на САЩ Марин Чилич изказа признание към треньора си Горан Иванишевич за големия си успех.

Подобно на именития си предшественик Чилич съсипа съперниците си на Ю Ес Оупън с асове и цялостната му агресивна игра го изведе до първа титла от големия шлем.

На финала той победи японеца Кей Нишикори с 6:3, 6:3, 6:3 и така повтори успеха на Иванишевич, който спечели Уимбълдън през 2001 година. След  победната точка Чилич отиде да прегърне Иванишевич и екипа си, а на пресконференцията след мача обясни и за работата си с него.

"Изглежда ми напълно нереално да бъда наричан шампион от големия шлем. Мечтаех за това цял живот и изведнъж в последните 4-5 дни всичко започна да се променя", коментира Чилич след мача.

"И особено се промени тенисът ми. Започнах да играя невероятно, започвайки от петия сет със Симон. След това имах невероятни мачове с тези топ играчи. Това значи много за мен, това значи всичко. Това е върхът на света".

"Първата промяна беше психологическа издържливост. Бях много по-твърд към себе си на тренировките и също в мачовете. Другото нещо е да се наслаждавам повече на корта. През 2010 година имах добър успех, но след това имах малък спад и постоянно търсех резултатите, надявайки се те да се върнат. Така не се наслаждавах на тениса. Но сега нещата се обърнаха и се опитвам да се наслаждавам на всеки момент на корта. Това ме прави по-спокоен".

"С Горан Иванишевич започнахме да работим много интензивно още от първия ден. Започнахме работа на 1 септември и от тогава до края на годината работихме много, много здраво. Смятам и много хора го казват също, че в своето време Горан беше атлетически и физически играчът в най-добра форма. И беше готов за всичко. Работихме много върху това. Това ми помогна да спечеля някои допълнителни стъпки в играта си".

"Всички знаем, че Горан е емоционален на корта, но това е само когато играе. Това е заради желанието му за победа и трудността да контролира емоциите си. Но когато е на тренировките, той е винаги много, много спокоен. Той донесе много спокойна атмосфера в отбора, заедно с огромните си познания.  Помощта която ми оказа, забавленията са най-важната подправка за всичко. Това свързва всички останали парчета заедно. Всеки ден с него е изключително забавление".

"Преди финала си говорехме, че са изминали 13 години откакто той спечели Уимбълдън и това стана в понеделник. Така че никой хърватин не може да загуби финал в понеделник".

 "В самото начало, когато започнахме да работим седнахме заедно и Горан ми каза, че моята игра и моят тенис трябва да са агресивни. Не мога да играя много тактически, защото повечето пъти в миналото се занимавах прекалено много с тактика срещу другите играчи и не се фокусирах върху моята игра. Винаги беше лоша пропорция. Беше 70 процента тактика и останалото мисъл за моята игра. След това започнахме да работим заедно. Не беше лесно да се промени мисленето ми. Отне пет, шест месеца от турнирите, за да може това да проникне в мен и да знам, че това е правилният начин на игра. Това беше най-трудното нещо. Но от всички останали неща, сервисът определено се подобри изключително и след това всичко останало последва".