Един от най-емоционалните дни в историята на Ю Ес Оупън завърши с отпадането на двамата фаворити на полуфиналите- Роджър Федерер и Новак Джокович.

Най-напред 10-ият в схемата Кей Нишикори (Япония) спря сърбина от пето поредно участие на финал на Флашинг Медоус, след като спечели с 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3.

Малко след това 14-ият в схемата хърватин Марин Чилич отстрани 17-кратния шампион в Големия шлем Роджър Федерер в три сета за час и 45 минути с 6:3, 6:4, 6:4.

Така за първи път от 2005-а година насам финал на турнир в големия шлем ще бъде без някой от големите трима Рафаел Надал, Роджър Федерер и Новак Джокович.

"Голям ден за Хърватия и за Япония. Всеки, който е достигнал до този етап, заслужава да стигне и до мача за титлата, защото той е награда за здрава работа".

"Надявам се, че двамата финалисти ще направят добър мач", каза леко разочарованият Федерер. Двамата с Джокович имат общо 24 титли от Шлема, докато утрешните претенденти за титлата никога не са достигали повече от полуфинали.

"Бях далече от най-балансираната си игра. Просто Нишикори беше по-добър почти по всички показатели днес от мене. Направих много непредизвикани грешки".

"Дори когато се връщах в мача след някои изпуснати от мене ситуации, отново грешах и пак давах предимство на противника. Дори и във втория сет, който спечелих, не е това, което трябва да бъде моята игра", коментира Джокович.