Петра Квитова успя да триумфира на "Уимбълдън" за втори път в своята кариера, след като днес прегази на финала изненадващо лесно младата канадка Южени Бушар с 6:3, 6:0.

Така чехкинята отново се завърна на големия трон, след като преди три години триумфира на същия турнир едва на 21-годишна възраст. 

Чешката тенисистка бе по-добрата на корта през целия мач. В играта и имаше голяма агресия, сервисите и се получаваха, а освен това показа изключителна гъвкавост на корта, стигайки и до някои доста трудни топки. 

Бушар пък по-скоро изглеждаше поизморена и не показа това, което видяхме от нея в предишните мачове. Канадката имаше огромни проблеми при сервис геймовете си и първият и сервис изобщо не влизаше, а на всичкото отгоре допускаше и доста грешки.

Първият сет започна по-добре за чехкинята и тя достигна до пробив в третия гейм за 2:1 гейма в своя полза, след което бе на косъм да увеличи аванса си на 4:1 гейма, но пропиля три точки за втори пробив.

Все пак Квитова стигна до втори пробив за 5:2 гейма, а след това изненадващо загуби подаването си. Това обаче не и попречи да пробие за трети път в сета канадката и да достигне до преднина от 1:0 сета.

Вторият сет бе просто перфектен за Квитова и тя не даде гейм на своята противничка, а по всичко изглеждаше, че загубата в първия сет е пречупилa далеч по-младата Бушар, чието ниво тотално спадна.

През последните години Квитова имаше много сериозни трудности, след онзи триумф на "Уимбълдън", но днес показа на какво е способна и отново е на върха. 

Това е и втора титла от "Големия шлем" за чехкинята. За първата вече е ясно - тя спечели същия турнир преди три години. Освен това Петра постигна и втората си победа над Бушар в двата мача между двете.

Не може да не се отбележи, че Квитова имаше и голям късмет, тъй като по пътя си към финала не срещна тенисистка от топ 10 на световната ранглиста, като най-високо ранкираната и противничка бе именно Бушар, която официално се намира на номер 13 в света, но от понеделник ще дебютира в челната десетка при жените.

След днешния си триумф Квитова ще се доближи до най-високото си класиране в световната ранглиста. Тя преди време бе номер 2 в нея, а от понеделник ще бъде на 4-ото място в света при жените.