Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на турнира по тенис на твърди кортове в Сидни, който с награден фонд 710 хиляди долара.

26-годишната квалификантка Пиронкова победи румънката Сорана Кърстя с 6:4, 6:1 за 67 минути. Пловдивчанката реализира общо пет пробива на подаването на 22-ата в света Кърстя и заслужено триумфира.

Цвети, която е 107-а в класацията на WТА, записа четвърти пореден успех в Сидни, първите три от които в пресявките за основната схема, припомня БТА.

Българката вече си осигури 80 точки за световната ранглиста и 9700 долара от наградния фонд, а за място на четвъртфиналите ще се изправи срещу "щастливата губеща" от квалификациите Варвара Лепченко.

Американката изненадващо изхвърли от турнира двукратната шампионка в турнирите от Големия шлем Светлана Кузнецова (Русия) с 6:3, 3:6, 7:5.

Родената в Узбекистан Лепченко е 52-а в света. 27-годишната левичарка няма турнирни победи и е заработила почти 2 милиона долара от наградни фондове в кариерата си като професионалистка.

За последно Пиронкова и Лепченко играха в Москва през 2012 година, когато българката спечели в два сета. Нашето момиче има три победи в четирите срещи с Лепченко.