Хуан Мартин Дел Потро за втора поредна година спечели турнира в Базел, след като надви на финала Роджър Федерер. 

И през миналата година двамата се срещнаха на финала в турнира, а през тази сценарият се повтори и аржентинецът отново излезе краен победител.

Дел По стигна до успеха в три сета след 7:6(3), 2:6, 6:4, като успехът му дойде доста трудно.

Федерер пък не успя да зарадва феновете в родния си Базел, макар че се представи много силно в тазгодишното издание на турнира.

Двубоят продължи близо два часа. 

В първия сет двамата си размениха по един пробив и се стигна до тайбрек, където Дел Потро имаше инициативата и спечели със 7:3.

Вторият сет обаче започна по страхотен начин за Федерер, който реализира два пробива и стигна до успеха в него след 6:2.

Третият сет обаче започна кошмарно за Маестрото и той допусна пробив още в първия си сервис гейм.

След това швейцарецът достигна до две точки за връщане на пробива, но Дел Потро ги отрази и макар и трудно успя да си вземе подаването, за да увеличи аванса си на 2:0. До края на мача не се стигна до повече пробиви.

Трофеят е четвърти за аржентинеца през тази календарна година, като за пореден път той успя да демонстрира страхотната си форма.

До момента той успя да спечели още турнирите в Токио, Вашингтон и Ротердам. 

Аржентинецът постави и рекорд с днешната си победа, като първият тенисист, спечелил 4 титли от категорията АТП 500 в рамките на един сезон. До момента никой не бе достигал до подобно постижение, но днес историята се промени и гаучосът го направи. 

Загубеният финал пък сериозно поставя под въпрос участието на Федерер във финалния Мастърс турнир в Лондон.

Ако бе спечелил финалния мач днес, швейцарецът щеше да си гарантира мястото в надпреварата, която събира 8-те най-добри.

Имената на последните трима участници в турнира ще се решат след турнира в Париж, който започва от утре.

Федерер пък ще трябва да се представи на добро ниво в него и да стигне далече, за да може да си осигури мястото в надпреварата, в Лондон.