Най-добрият ни тенисист в момента Григор Димитров си извоюва мястото в основната схема на силния международен тенис турнир в Дубай с общ награден фонд 1 619 500 долара.

След като вчера българинът отвя представителя на домакините Махмуд-Надер Ал Балуши, преди броени минути, във финалния квалификационен кръг, той не остави големи шансове на южноафриканеца Рик Де Вьост, побеждавайки го с 6/1, 7/6.

Днешната среща започна с убедително спечелени сервис геймове от двамата тенисисти, но в четвъртия гейм Димитров нанесе първия си решителен удар, пробивайки подаването на Де Вьост.

Веднага след това хасковлията бе готов да върне жеста на своя опонент, стартирайки с две поредни двойни грешки, довели до критичната ситуация от 15:40, но за щастие до рибрейк не се стигна и в последствие сета бе спечелен с убедителното 6/1.

Втората част бе значително по-оспорвана и равностойна и макар че Димитров поразвали процента си на вкаран първи сервис, той имаше своите шансове рано да стигне до пробив.

Вместо това южноафриканецът получи златен шанс да прати мача в трети сет, след като в дванадесетия гейм, при сервис за българина, Де Вьост стигна до два поредни брейкпойнта, но те отново бяха отразени от първата ни ракета.

В последвалия тайбрек Григор показа завидно самочувствие и здрави нерви и след 7:3  сложи точка на спора, като по този начин си осигури и нови 20 точки за световната ранглиста.

Евентуалният съперник на Димитров в първия кръг от основната схема ще стане ясен по-късно днес.

Статистиката от двубоя:

 

Димитров

 

Де Вьост

65

1-ви сервис %

64

2

Асове

3

3

Двойни грешки

1

 2/6

Възможности за пробив

 0/5

 69/121

Общо спечелени точки

 52/121

 

Времетраене: 1.18 ч.