Новак Джокович е шампионът от тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн, след като преди минути разгроми във финалния двубой Анди Мъри с 3:0 сета, в отделните части 6/4, 6/2, 6/3.

Интрига в днешния сблъсък имаше само в първата част, в която след изтощителни разигравания от основната линия сърбинът търпеливо изчака своя момент и в десетия гейм стигна до решителен пробив, с който успя да поведе в резултата.

Това сякаш тотално сломи съпротивителните сили на шотландецът и оттук до края на мача той изхаби повече сили в непрестанните си нервни изблици след всяка една от непредизвиканите си грешки, докато от другата на страна на мрежата стоеше сърбинът, който имаше отговор за всяка една реплика на своя опонент и напълно заслужено в крайна сметка се поздрави с ценния успех.

Победата на Джокович можеше дори да е още по убедителна, след като в края на втората част той имаше реалната възможност да стигне до безапелационното 6/0, но може би моментен порив на сантименталност спести унижението на неговия добър приятел.

Така 75 години след последната си титла от Големия шлем Британия ще продължи да чака своя смел рицар, който да я избави от забвението, а за цяла Сърбия и за всички, които симпатизират на Ноле купонът може да започва.

Статистиката от двубоя:

Джокович

 

Мъри

67

1-ви сервис %

53

6

Асове

6

0

Двойни грешки

4

33

Непредизвикани грешки

47

26

Уинъри

21

 7/18

Възможности за пробив

 3/4

 

Времетраене: 2:39 ч.