Анди Мъри е вторият финалист в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн, след като днес изтръгна драматична победа над Давид Ферер с 3:1 сета, в отделните части 4/6, 7/6, 6/1, 7/6.

Така младият шотландец, подкрепян сърдечно от световната номер 1 Каролине Возняцки, ще има възможността за “поправителен” в неделя, като за разлика от миналата година, този път срещу него ще се изправи шампионът от 2008-ма Новак Джокович.

Иначе днешният сблъсък на “Род Лейвър Арина” напълно оправда очакванията на специалистите и предложи изтощителна битка, убийствени разигравания и инфарктни обрати, които оставиха публиката на трибуните без дъх.

Началото бе изцяло за испанеца, който успя да вкара играта в своето русло, търпеливо разиграваше топката от основната линия и въпреки че допусна пръв пробив подаването си (в седмия гейм), отговорът му бе колкото бърз, толкова и категоричен и след серия от три поредни гейма затвори първата част в своя актив.

В тези минути Мъри бе видимо недоволен от представянето си, често изпускаше нервите си при непредизвиканите грешки от своята ракета и напълно логично с оглед на показаното испанецът дори стигна до сетбол в десетия гейм на втората част.

Тук отличният сервис на миналогодишния финалист го измъкна от критичната ситуация и това успя да промени коренно картината на корта, защото постепенно Мъри пое инициативата, бе повече от категоричен в тайбрека и след 7:2 възстанови статуквото на корта.

Третият сет бе единственият, в който нямаше интрига, след като шотландецът рано си осигури комфортен аванс и не допусна Ферер да си помисли, че може да се бори за нещо повече, като така набраната инерция му позволи на старта на заключителния сет дори да поведе с пробив аванс за 2/0.

Испанецът обаче е от тези състезатели, които не се отказват до последно и не само че успя да заличи пасива си, но отново докара нещата до тайбрек, като постави на сериозно изпитание психологическата устойчивост на своя опонент.

Хубавото за Мъри е, че в този момент той не трепна и сценария от първия тайбрек се повтори изцяло и в четвъртата част, като след идентичното 7:2 Великобритания отново се приближи само на крачка от заветната титла.

Статистиката от двубоя:

Мъри

 

Ферер

60

1-ви сервис %

67

9

Асове

5

3

Двойни грешки

2

63

Непредизвикани грешки

34

60

Уинъри

34

 6/11

Възможности за пробив

 5/18

 

Времетраене: 3:46 ч.