Лидерът в световната ранглиста Рафаел Надал стана последният четвъртфиналист в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

Преди минути на “Род Лейвър Арина” испанецът победи с 3:0 сета поставения под номер 15 в основната схема Марин Чилич, в отделните части 6/2, 6/4, 6/3 и така записа 25-та си поредна победа в турнирите от Шлема, изравнявайки по този показател легендите Джими Конърс и Пийт Сампрас.

Противно на очакванията и нагласите днешният сблъсък не предложи особена интрига, заслугата за което бе отчасти слабата игра на хърватина и донякъде малко по-агресивната игра на шампиона от 2009 година, особено във втория и третия сет.

След изтощителната битка с Джон Иснър в предишния кръг, Чилич бе далеч от оптималната си спортна форма, трудно намираше ударите си от основната линия, доказателство за което са и 48-те непредизвикани грешки, допуснати в хода на двубоя.

От своя страна Надал игра сравнително изчистено, записа 26 уинъра, проби на 5 пъти подаването на своя опонент, а и в двата случая, в които бе изправен пред критична ситуация да загуби подаването си се справи великолепно и така напълно заслужено продължава във финалната осмица.

Там поставеният под номер 1 в основната схема левичар от Майорка ще срещне своя сънародник и добър познат – Давид Ферер, който по-рано днес отстрани една от приятните изненади в надпреварата Милош Раонич.

Статистиката от двубоя:

Надал

 

Чилич

73

1-ви сервис %

55

3

Асове

8

3

Двойни грешки

4

21

Непредизвикани грешки

48

26

Уинъри

32

 5/14

Възможности за пробив

 0/2

 

Времетраене: 2:31 ч.