Цветана Пиронкова напусна тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис след безобразна игра и тежко поражение от 85-та в световната ранглиста Моника Никулеску с 0:2 сета, в отделните части 4/6, 1/6.

За час и половина игра българката така и не успя да оттърси от ненужното напрежение, допусна цели 44 непредизвикани грешки и позволи на своята съперничка да се класира за третия кръг след само 4 печеливши удара.

Пиронкова започна мача със собствен сервис и 40:0, но последва тотален срив в представянето й и не само че позволи на Никулеску да стигне до пробив, но само след 18 минути румънката вече имаше аванс от 4/0.

Подкрепяна мощно от българската агитка на корт номер 6, Цвети най-накрая се събуди и реши да поиграе, но за огромно съжаление проблясъците й траяха само до изравняване на резултата за 4/4.

Последва нова порция непредизвикани грешки, като в този момент бе очевадно, че румънката изпитва сериозни проблеми с предвижването си по корта и единствената й цел е да връща топката в полето на българката.

Тази добре позната, особено в женския тенис, тактика сработи и последваха нови два гейма в актива на Никулеску, с които тя затвори първия сет в своя актив.

На всичкото отгоре в самия му край тенисистката на северните ни съседи прибягна до услугите на физиотерапевт, но най-вероятно това бе с цел още повече да изнерви пловдивчанката и да успее да вземе глътка въздух.

Вместо да се опита да обърне развоя на събитията Пиронкова продължи да играе по сценария на Никулеску, непредизвиканите грешки от ракетата й се редяха една след друга и след конфузното 6/1 румънката стигна до един от най-значимите си успехи и място в третия кръг, където ще се изправи срещу Франческа Скиавоне.

Статистиката от двубоя:

Пиронкова

 

Никулеску

53

1-ви сервис %

71

2

Асове

0

1

Двойни грешки

3

44

Непредизвикани грешки

19

14

Уинъри

4

 3/4

Възможности за пробив

 7/14