Световният номер 2 Роджър Федерер спечели титлата от супер турнира между осемте най-добри тенисисти в Лондон, след като във финалния двубой се наложи с 2:1 сета над Рафаел Надал, в отделните части 6/3, 3/6, 6/1.

Така швейцарецът триумфира за рекорден пети път в престижната надпревара, като по този показател се изравни с легендите в аристократичната игра Иван Лендъл и Пийт Сампрас.

Сблъсъкът на централния корт в “О2 Арина” започна напълно според очакванията, с превес на сервиращите, но постепенно швейцарецът пое инициативата и в осмия гейм нанесе решителния си удар, печелейки първата си възможност за пробив, след който безпроблемно сервира за успеха в първата част.

Това обаче ни най-малко не смути “Ел Торо” и испанецът стартира втория сет максимално концентриран, като стигна до ранен пробив в четвъртия гейм (за 3/1), а в последствие с безупречна игра при собствен начален удар напълно закономерно възстанови статуквото на корта.

Така всичко трябваше да се реши в заключителния трети сет, в който ролите се смениха и този път Маестрото от Базел успя да пробие своя съперник в четвъртия гейм (отново за 3/1), като до края на мача не позволи на Надал да дори да се запише и така сложи точка на спора след час и 38 минути игра.

Ето и статистиката от двубоя:

Федерер

 

Надал

63

1-ви сервис %

77

7

Асове

1

1

Двойни грешки

1

 3/3

Възможности за пробив

 1/2

74/130

Общо спечелени точки

56/130