Защитаващият титлата си Рафаел Надал постигна 11-та поредна победа в Мелъбрн парк, след като преди броени минути се справи със съпротивата на Иво Карлович – 6/4, 4/6, 6/4, 6/4 в среща от осминафиналната фаза на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Двубоят на “Род Лейвър Арина” протече напълно според очаквания, като състезателят, който успееше да стигне до пробив в подаването на своя опонент печелеше и съответния сет.

208-сантиметровият Карлович изцяло подчини играта си на началния си удар, но в деветия гейм на първия сет (при 4/4) позволи на Надал да стигне до възможност за брейк, която испанецът успя да оползотвори и в последствие безпроблемно сервира за крайното 6/4.

Във втората част Карлович значително вдигна успеваемостта си на излизанията в близост до мрежата, успя да удържи подаването си до 5/4, а в десетия гейм след решителната намеса на филето и един безкрайно щастлив ретур успя да стигне до пробив, с който възстанови статуквото на корта.

Това обаче бе всичко, което успя предложи хърватина, или по-точно му позволи да предложи Рафа Надал, тъй като оттук до края на мача световният номер две пое изцяло контрола върху събитията на полето и с два ранни пробива в третата и четвъртата част си подсигури крайния успех, дошъл след два часа и 35 минути игра.

Далеч по-убедително се представи противникът на испанеца на четвъртфиналите – Анди Мъри, който записа чиста победа срещу 24-годишния Джон Иснър (САЩ) – 7/6, 6/3, 6/2 като единствено в първата част американецът бе равностоен на своя опонент, но в решителния тайбрек показа липса на здрави нерви и въпреки отличния си начален удар не успя да отмъкне сет на британеца.

Така Мъри за пръв път достига до финалната осмица на шампионата в Мелбърн, но надеждите му за първа титла от Шлема не изглеждат големи, поне според статистиката до момента, тъй като от 9 официални сблъсъка срещу “Ел Торо” има само две победи.

Други резултати до момента:

Надя Петрова 6 3 6
Светлана Кузнецова 3 6 1
Жи Женг 7 6
Альона Бондаренко 6 4