Ришар Гаске надви Давид Ферер в изключителен мач и за втори път в кариерата си успя да достигне до 1/2-финал на турнир от "Големия шлем".

Французинът се доближи на крачка от финалния сблъсък на US Open, след като спечели срещу испанеца с 6:3, 6:1, 4:6, 2:6, 6:3.

Преди мача Ферер бе определян за големия фаворит, за продължаването в следващата фаза на надпреварата, но Гаске демонстрира изключителен характер и в последния пети сет наказа лошо испанския тенисист.

Единственият досегашен 1/2-финал на французина в турнир от "Големия шлем" бе през 2007 година, когато той достигна до тази фаза на "Уимбълдън".

Ферер пък имаше смазваща статистика в директните двубои с Гаске, но французинът показа перфектната форма в която се намира.

"Беше ми трудно срещу Давид, защото той е истински боец на корта. Получи се наистина много голям мач", заяви развълнуваният Гаске след двубоя.

"Играл съм много петсетови мачове, загубил съм и голяма част от тях. Поне обаче успях да добия необходимия опит", продължи той.

"Бях доста уморен още от мача с Раонич, но пробивът в петия сет успя да ми даде допълнителни сили да продължа", каза още французинът.

Мачът започна по страхотен начин за Гаске, който демонстрира изключително силна игра в първия и втория сет и за по-малко от час успя да ги спечели.

В представянето на Ферер пък имаше доста колебания в началото и испанецът изобщо не успяваше да показва своята игра.

Последният е сочен за един от най-големите бойци на корта, но като цяло формата му не е много добра.

След като Гаске поведе с 2:0 сета играта на Ферер се пораздвижи и той успя да върне два сета и да прати мача в пети сет.

Очакваше се, че там испанецът ще нанесе решителния удар и ще стигне до успеха в мача, но стана точно обратното.

С един единствен пробив в шестия гейм Ришар стигна до така желаната победа и до класирането за 1/2-финалите.

Френският тенисист ще спори срещу Рафа Надал на 1/2-финалите, след като испанецът отстрани без проблеми Томи Робредо.