Бившият номер 1 в света Роджър Федерер доста шокиращо отпадна от US Open, след като в мач от 1/8-финалите загуби по унизителен начин от Томи Робредо, който стигна до успеха в три сета - 7:6(3), 6:3, 6:4.

Загубата на ветерана изобщо не бе очаквана, предвид факта, че в предишните кръгове той демонстрираше изключително стабилна игра и с лекота елиминираше противниците си.

Испанецът до този момент бе загубил всяка една от десетте срещи срещу швейцарския маестро, но този път успя да сложи край на каръка.

С този успех испанецът за първи път в своята кариера достигна до 1/4-финалите на US Open.

Двубоят започна с пробив на Робредо още в първия гейм, но Федерер го върна и изравни за 2:2 гейма. Испанецът обаче отново проби подаването на своя противник и при 5:4 сервираше за успеха в първия сет. Той обаче бе пробит за втори път и така резултатът бе изравнен на 5:5.

Сетът приключи с тайбрек в който испанецът стигна до успеха след 7:3 в своя полза.

Вторият сет започна равностойно, но Робредо поведе с пробив при 4:3 и така стигна до аванс от 5:3 и сервиране за сета. 

Федерер изпусна две точки за връщане на пробива, а испанецът успя трудно да си вземе подаването и преднината му стана 2:0 сета.

Третият сет започна кошмарно за Федерер, който при 2:1 пропусна да реализира четири шанса да вземе решителен пробив.

При 3:3 пък Робредо проби и до края не допусна грешка, като в крайна сметка спечели срещата.

След мача Федерер бе потресен от поредното разочарование за него през тази календарна година. 

"Чувствам, че през днешния ден се победих сам, ако трябва да бъда честен. Не искам по никакъв начин да омаловажавам усилията на моя противник, като изричам тези думи".

"Той направи всичко по силите си, за да връща повече топки в моето поле. Просто обаче аз съм разочарован от представянето си, самоунищожих се".

"На този бърз корт сервисът ти дава допълнително предимство, но не се възползвах. С такава игра няма как да победя Рафа Надал, нито пък дори Колшрайбер".

"През днешния ден се борех с други неща на корта и не съм мислил за следващия кръг, особени с това ниво, на което играех".

"Винаги давам всичко от себе си на корта, но просто понякога нещата не се получават". завърши швейцарецът.