Рафаел Надал приключи рано участието си на "Уимбълдън", след като загуби шокиращо още в 1-ия кръг на турнира от белгиеца Стив Дарси.

Последният стигна до успех в три сета - 7:6(4), 7:6(8), 6:4. Само преди две седмици, след като спечели френския "Ролан Гарос", Матадора капитулира на английска земя.

Притеснителното в този мач е, че очевидно Рафа имаше сериозни проблеми с предвижването, като по всяка вероятност става въпрос за травма. 

Това бе първото отпадане на Рафа в 1-ия кръг на турнир от "Големия шлем" в 35-те участия в надпревари от сериите на АТП 2000.

През миналата година испанецът отпадна във втория кръг на същия турнир, когато бе победен от Лукаш Росол, като тогава също имаше проблеми с травма.

Без съмнение обаче победата за Дарси бе най-неочакваната и най-голямата сензация в света на тениса за тази календарна година.

Все пак белгиецът напълно заслужено стигна до успеха в този мач. От загубата на Надал може да бъде най-доволен Роджър Федерер, тъй като по силата на жребия двамата щяха да се срещнат на 1/4-финалите.

Мачът започна много равностойно и двамата си взимаха подаванията. Дарси стигна до така очаквания пробив в първия сет при 5:5, за да поведе с 6:5 в резултата.

Надал обаче му върна жеста, като проби подаването на белгиеца, но в тайбрека противникът на испанския тенисист бе доста по-прецизен и поведе със сет аванс.

Във втория сет ситуацията бе много сходна. Надал проби Дарси при 5:5 и се очакваше без проблеми да си вземе подаването и да затвори сета.

Непримиримият белгиец обаче се бори за всяка точка и веднага върна пробива, за да докара нещата до нов тайбрек.

В него драмата бе пълна, а Дарси изпусна три сетбола при 6:3, но все пак спечели сета, след като при 9:8 реализира ключова точка.

В третия сет белгиецът стартира с ранен пробив, който се запази до самия край. Рафа имаше шанс да го върне, но пропусна възможността да пробие, която се бе открила пред него в средата на сета.

В крайна сметка Дарси спечели най-голямата победа в своята кариера и шокира света на тениса.