Първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова започна великолепно тазгодишното си участие на последния за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

В среща от първия кръг на надпреварата, завършила преди броени минути на корт №12, българката отстрани с 2:0 сета 87-та в световната ранглиста Камила Джорджи (Ит), в отделните части 6/3, 6/4.

Двубоят започна великолепно за Цвети Пиронкова, която стигна до пробив още в първия гейм на италианката, а след това без особени усилия го затвърди и поведе с 2/0.

Последваха минути, в които сервиращите успяваха да вземат своето, за да се стигне до деветия гейм, в който пловдивчанката отново се възползва от колебливия начален удар на Джорджи, притисна я сериозно, повеждайки с 0:40, а секунди по-късно вече водеше със сет аванс, след като оползотвори втората си възможност за затваряне на частта.

За съжаление обаче този позитивен завършек на първия сет бе последван от моментно отпускане от страна на българката, която загуби концентрация в третия гейм и позволи на Джорджи да стигне до пробив, който в последствие бе затвърден и представителката на “ботуша” дръпна с 3/1.

Цвети обаче моментално нанесе нужните корекции в играта си и влезе в серия от четири поредни гейма в своя полза, с която на практика не само че заличи пасива си, но и се приближи само на крачка от крайния успех.

В деветия гейм (при 5/3), в който българката имаше възможността да сервира за мача, нервите й не издържаха и тя се пропука, връщайки италианката в двубоя, но веднага след това Пиронкова отново стигна до пробив, с който сложи точка на спора. 

Така най-добрата ни тенисистка за четвърти път в своята кариера достигна до втория кръг на шампионата в Ню Йорк, за което ще получи чек за 37 000 долара, а следваща нейна съперничка ще бъде японката Аюми Морита, която по-рано днес срази Моника Никулеску с 2:0 сета. 

Статистиката от двубоя:

Пиронкова   Джорджи
44 1-ви сервис % 61
2 Асове 1
1 Двойни грешки 7
 5/12 Възможности за пробив  2/6
70 Общо спечелени точки 54
  Времетраене: 1.25 ч.