5-кратният носител на трофея и световен номер 1 Роджър Федерер започна с очаквана трисетова победа участието си в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

След като от 2008 година насам швейцарецът не е стигал до отличието, сега той е устремен към него и вече направи първата крачка, отстранявайки с лекота на старта на кампанията си американеца Доналд Янг с 6/3, 6/2, 6/4.

Маестрото изигра един напълно рутинен двубой, в който бе далеч под възможностите си, но напълно достатъчно за крайния успех и въпреки 24-те непредизвикани грешки нито за миг не допусна съмнения в превъзходството си.

Така във втория кръг Роджър Федерер ще се изправи срещу германеца Бьорн Фау, който към момента заема 83-то място в световната ранглиста, а по-рано тази нощ успя да срази белгиеца Максим Аутом с 3:1 сета.

Своето място във втория кръг на шампионата в Ню Йорк си осигури и фаворитът на повечето специалисти и олимпийски златен медалист Анди Мъри, който постигна чиста победа над руснака Алекс Богомолов – 6/2, 6/4, 6/1.

Следващият съперник на британеца ще бъде младият хърватин Иван Додиг, който пък разгроми представителя на “страната на изгряващото слънце” Хироки Мория с 6/0, 6/1, 6/2.

Още резултати:

I кръг        
 /мъже/:        
         
Джеймс Блейк 7 6 3 6
Лукаш Лацко 5 2 6 3
         
Марди Фиш 7 7 6  
Го Соеда 6 6 3  
         
Фернандо Вердаско 6 6 6  
Руи Машадо 1 2 4  
         
Фелисиано Лопес 6 7 6  
Робин Хаасе 3 5 2