Най-добрата наша тенисистка Цветана Пиронкова отпадна още на старта на силния международен тенис турнир на твърда настилка от категорията “Премиер” в Ню Хейвън с общ награден фонд 637 000 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата, завършила преди броени минути, българката отстъпи с 0:2 сета пред втората ракета на Китай и заемаща 32-ро място в световната ранглиста Жи Женг, в отделните части 5/7, 2/6.

Мачът започна с подчертано превъзходство на сервиращите, като и Цвети, и Женг с лекота успяваха да вземат своето до петия гейм, в който китайката допусна двойна грешка, а след това Пиронкова достигна до три поредни възможности за пробив.

С мощни начални удари Женг отрази две от тях, но при третата сбърка и така нашата тенисистка поведе с пробив за 3/2, който обаче моментално бе върнат и статуквото на корта бе възстановено в шестия гейм.

Последваха нови минути, в които двете състезателки с лекота спечелиха подаванията си, за да се стигне до деветия гейм, в който Цвети стигна до втори брейк, след който имаше правото да сервира за успеха в първата част.

Вместо да се възползва от открилата се възможност Пиронкова върна китайката в сета, загуби подаването си, а след това и останалите два гейма и така след 5/7 пропиля един почти спечелен първи сет.

За съжаление този злощастен за българката развой на първата част тотално сломи съпротивителните сили на нашата тенисистка и във втория сет тя бе само фигурантка на корта, която не оказа почти никаква съпротива на китайската състезателка.

Женг увеличи серията си от поредно спечелени гейма на цели осем, с която на практика предреши всичко в днешния двубой и въпреки отчаяния финален щурм на Цвети й даде много поводи за размисъл преди започващия след броени дни US Open. 

Статистиката от двубоя:

Пиронкова   Женг
53 1-ви сервис % 61
3 Асове 0
3 Двойни грешки 2
 3/6 Възможности за пробив  6/11
51 Общо спечелени точки 71
  Времетраене: 1.41 ч.