Любимецът на домакините Анди Родик спечели титлата от международния тенис турнир на твърда настилка в Атланта (Джорджия) с общ награден фонд 477 900 долара.

На финала късно снощи 29-годишният американец, който бе поставен под номер 4 в основната схема, стигна до пълен обрат срещу представителя на Люксембург Жил Мюлер за крайното 1/6, 7/6, 6/2.

Двубоят започна кошмарно за Родик, който видимо бе измъчван от болки в дясното рамо и това не му позволи да се противопостави на Мюлер, спечелил с лекота първата част след два безответни пробива.

В паузата след края на сета американецът поска медицински таймаут и получи болкоуспокояващи, благодарение на които бавно и постепенно започна завръщането си в двубоя.

Анди отрази и четирите възможности за пробив, които имаше представителят на Люксембург във втория сет, а в последвалия тайбрек вече бе във вихъра си и след категоричното 7:2 възстанови статуквото на корта.

В заключителната трета част Родик бе пълновластен господар на корта, реализира и двата си брейкпойнта, а от своя страна дори не позволи на Мюлер да застраши подаване му и така след 2 часа и 14 минути игра стигна до крайния успех.

Триумфът на Анди Родик в Атланта означава 32-ра титла в неговата кариера, което пък го извежда на трето място сред действащите тенисисти по брой спечелени турнири, като единствените двама състезатели с повече отличия са Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Междувременно на другия турнир, който се провеждаше миналата седмица в САЩ – този в Карлсбат (Калифорния) с общ награден фонд 740 000 долара, с титлата се окичи Доминика Цибулкова, която разби на финала Марион Бартоли с 6/1, 7/5.

Статистиката от двата финала:

Родик   Мюлер
60 1-ви сервис % 57
18 Асове 20
4 Двойни грешки 10
 2/6 Възможности за пробив  2/3
85 Общо спечелени точки 85
  Времетраене: 2.14 ч.  
     
Цибулкова   Бартоли
57 1-ви сервис % 63
2 Асове 1
5 Двойни грешки 6
 6/12 Възможности за пробив  2/9
78 Общо спечелени точки 55
  Времетраене: 1.36 ч.