Най-добрият ни тенисист Григор Димитров излиза след броени часове срещу Томас Белучи в сблъсък от полуфиналната фаза на международния тенис турнир на землена настилка в Гщаад (Швейц) с общ награден фонд 358 425 евро.

Хасковлията се намира в невероятна спортна форма през последните две седмици, като миналата събота отново игра полуфинал, но на турнира в Бостад, където отстъпи пред бъдещия шампион и абсолютен фаворит Давид Ферер.

В началото на сезона на трева българинът попадна между най-добрите четирима и в надпреварата в Куинс клъб, което е ясно доказателство, че тандемът Димитров-Муратоглу се сработва все по-добре и можем да очакваме още по-впечатляващи резултати за напред.

Непосредствената задача пред Гришо обаче е да преодолее днес съпротивата на заемащия 60-та позиция в световната ранглиста Томас Белучи, който през 2010-та година достигна до рекордното си за момента 21-во място сред професионалистите.

От началото на тази седмица бразилецът също демонстрира великолепна форма и записа респектиращи победи над тенисисти като Михаил Южни и Фелисиано Лопес, но със сигурност не е състезател от калибъра на Ферер и Налбандиян, което само може да обнадежди преди старта на двубоя.

Ако Григор покаже играта, с която спечели симпатиите на всички през изминалите десетина дни, то той напълно резонно може да се надява на краен успех днес, който би го изпратил на първи финал в неговата кариера и би му осигурил цели 150 точки за световната ранглиста.

До момента Белучи и Димитров имат изигран един единствен официален двубой по между си и той се състоя миналата година на Куинс, когато до измъчена победа с 2:1 сета стигна бразилецът.

Мачът е първи от програмата на централния корт в Гщаад и се очаква да започне около 13.00 часа българско време, като ще може да се наблюдава на живо в интернет.

Ето и пътят на двамата полуфиналисти в Гщаад:

  Григор Димитров
     
фаза съперник резултат
I кръг Жулиен Бенето 3/6, 6/4, 6/1
II кръг Дъстин Браун 7/6, 3/6, 6/2
четвъртфинал Лукаш Кубот 6/3, 6/2
     
  Томас Белучи  
     
фаза съперник резултат
I кръг Блаж Кавчич 6/1, 6/1
II кръг Михаил Южни 4/6, 6/2, 6/4
четвъртфинал Фелисиано Лопес 6/3, 6/3