Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова започна с чиста победа участието си в тазгодишното издание на международния тенис турнир на землена настилка в Бостад (Шв) с общ награден фонд 220 000 долара.

В среща от първия кръг на надпреварата, приключила преди броени минути, младата пловдивчанка срази с 2:0 сета чехкинята Луси Храдечка, в отделните части 6/2, 7/5.

Двубоят започна великолепно за Цвети, която набързо спечели първия си сервис гейм, а след това стигна и до ранен пробив, с който увеличи преднината си на 2/0.

За съжаление в третия гейм Пиронкова трудно намираше началния си удар и позволи на Храдечка да реализира моментален рибрейк, но в четвъртия гейм българката отново проби и поведе с 3/1.

Серията от последователни пробиви не спря до тук и чехкинята отново намали изоставането си, печелейки подаването на нашата състезателка за 2/3, но оттук до края на сета Цвети изцяло иззе инициативата и след три поредни гейма в своя полза стигна до необходимото й 6/2 след 35 минути игра.

На старта на втората част пловдивчанката отрази една възможност за брейк, но при втората не бе така убедителна и Храдечка стартира с пробив, който с лекота бе затвърден за 2/0.

В следващите няколко минути сервиращите поеха контрола върху развитието на двубоя, за да се стигне до десетия гейм, в който чехкинята получи правото да сервира за спечелването на сета (при 5/4).

Точно в този момент Цвети обаче показа характер, успя да постави под напрежение своята съперничка и да върне пробива в последния възможен момент, изравнявайки за 5/5.

Нещо повече, българката спечели с лекота подаването, а в дванадесетия гейм отново проби сервира на Храдечка и така след близо час и половина на корта стигна до крайния успех.

С достигането си до втория кръг на турнира Цвети Пиронкова вече си осигури 30 точки за световната ранглиста и 2950 долара от наградния фонд, а следващата й съперничка ще бъде украинката Лесия Цуренко.

Статистиката от двубоя:

Пиронкова   Храдечка
51 1-ви сервис % 53
3 Асове 1
4 Двойни грешки 3
 6/11 Възможности за пробив  3/7
71 Общо спечелени точки 61
  Времетраене: 1.28 ч.