Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започна по фантастичен начин участието си в тазгодишното издание на международния тенис турнир на землена настилка в Бостад (Шв) с общ награден фонд 410 175 евро.

В среща от първия кръг на надпреварата, завършила преди броени минути, хасковлията, който е поставен под номер 6 в основната схема, прегази бразилеца Роджерио Дутра Силва с 2:0 сета, в отделните части 6/1, 6/4.

Двубоят започна с труден сервис гейм за Димитров, който така и не успя да намери първия си начален удар и трябваше дори да отразява брейкбол, но майсторски се измъкна от критичната ситуация и удържа подаването си.

Постепенно българинът започна да привиква към условията на игра и хладното време в шведската столица, навлезе в ритъм, започна да диктува темпото в разиграванията и резултатът не закъсня – пробив в четвъртия гейм и преднина от 3/1.

Оттук до края на сета Гришо бе пълновластен господар на корта, демонстрира фантастична и вариативна игра, като често миксираше фамозните си удари от основната линия със скъсени топки и дори излизания на мрежата.

Това му позволи да влезе в серия от пет поредно спечелени гейма, с която той на практика сложи точка на спора в първата част с убедителното 6/1.

Тоталната доминация на младия хасковлия продължи и в началото на втория сет, което му позволи да увеличи броя на поредно спечелените геймове на седем, преди Дутра най-накрая да успее да удържи подаването си и да намали изоставането си на 1/2.

В следващите минути Григор прояви зрялост и търпение, съсредоточи вниманието си изцяло върху собствените си сервис геймове, не позволи на бразилеца да застраши преднината му и така напълно заслужено и необезпокоявано стигна до крайния успех.

С победата си днес Григор Димитров си осигури вече 20 точки за световната ранглиста и 6 200 евро от наградния фонд, а в следващия кръг от надпреварата ще се изправи срещу португалеца Фредерико Жил.

Ето и статистиката от двубоя:

Димитров   Дутра
61 1-ви сервис % 69
5 Асове 0
1 Двойни грешки 0
 3/7 Възможности за пробив  0/1
61 Общо спечелени точки 39
  Времетраене: 1.10 ч.