6-кратният носител на трофея Роджър Федерер се класира за полуфиналите на тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

В експресна среща от четвъртфиналната фаза на надпреварата, завършила преди броени минути, Маестрото от Базел без никакви затруднения отстрани Михаил Южни с 3:0 сета, в отделните части 6/1, 6/2, 6/2.

Пред погледа на куп знаменитости и кралски особи на централния корт – принц Уилям и чаровната му съпруга Кейт, Андре Агаси и Щефи Граф, Федерер изнесе поредната си лекция на тема “игра на тревна настилка” и дори без да се изпоти стигна до търсения успех.

Ако не беше прекъсването, заради поредната порция дъжд над английската столица, швейцарецът вече може би щеше да е забравил за днешния си ангажимент на “Ол Инглънд клъб” и насочил изцяло вниманието си към предстоящия грандиозен полуфинален сблъсък с Новак Джокович (сърбинът също е устремен към убедителен успех).

Продукцията, която изнесе днес Федерер със сигурност вдъхва надежда у многобройните му фенове, че рекордната седма титла от най-престижния турнир от Голямата четворка е все по-близо.

За целта обаче Маестрото ще трябва да спечели още два мача, като със сигурност полуфиналът ще бъде далеч по-труден от евентуалния заключителен двубой за титлата в неделя.

Статистиката от двубоя:

Федерер   Южни
62 1-ви севис % 64
2 Асове 3
0 Двойни грешки 2
13 Непредизвикани грешки 20
24 Уинъри 13
 6/20 Възможности за пробив  0/2
85 Общо спечелени точки 56
  Времетраене: 1.31 ч.